Preminuo umetnik Slobodan Era Milivojević

17.03.2021

17:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Bio je član čuvene neformalne grupe šestoro umetnika uz Rašu Todosijevića, Marinu Abramović, Zorana Popovića, Nešu Paripovića i Gergelja Urkoma, koji s

Preminuo umetnik Slobodan Era Milivojević
Copyright Printscreen/Youtube

Umetnik Slobodan Era Milivojević, jedan od pionira konceptualizma, u bivšoj Jugoslaviji preminuo je danas u Beogradu, u 77. godini života.

Milivojević je bio član čuvene neformalne grupe šestoro umetnika uz Rašu Todosijevića, Marinu Abramović, Zorana Popovića, Nešu Paripovića i Gergelja Urkoma, koji su delovali u beogradskom SKC-u 70-ih godina 20. veka i stvarali u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, kao začetnici nove umetničke prakse. To je bio period koji predstavlja krupan rez kako u svetskoj, tako i u domaćoj umetnosti ukupne klime “velikog odbijanja” s kraja šezdesetih godina.

Sve do danas, Milivojević je zadržao umetnički kvalitet, koncepcijsku utemeljenost i vernost avangardnoj ekskluzivnosti i kao takav otvorio put generacijama mlađih umetnika koji se sada, u većini slučajeva, izražavaju upravo na takav način.

– Svaka fotografija je samo početak, samo okidač, kapisla, a iz svakog od ovih fotohijeroglifa može se napraviti cela priča. Povezivanjem prizora na različite načine možemo ispričati bezbroj priča – govorio je umetnik.

Slobodan Milivojević rođen je u Užicu, 1944. godine. Diplomirao je 1965. na Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Od 1965. do 1970. studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a diplomirao je na odseku za slikarstvo u klasi profesora Stojana Ćelića 1971. godine. Ostvario je veliki broj izložbi i performansa u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a njegova dela nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci i drugim muzejima, kao i u mnogim privatnim kolekcijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike