Vlasta Velisavljević o glumi i kolegama: S tugom pogledam u nebo, jer gore se nalazi mnogo mojih prijatelja

24.03.2021

09:03 >> 09:16

0

Ponosno je pričao da je glumački zanat ispekao kod, kako je govorio, vrhunskog juvelira Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca

Vlasta Velisavljević o glumi i kolegama: S tugom pogledam u nebo, jer gore se nalazi mnogo mojih prijatelja
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages.

Vlasta Velisavljević upisao je Pozorišnu akademiju davne 1948. godine.

Bio je u klasi profesora Mate Miloševića, kome su asistenti bili Miroslav Belović i Sofija Soja Jovanović. U toj prvoj klasi novoosnovane Pozorišne akademije studirali su bardi glumišta Olivera Marković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Olgica Stanisavljević, Maja Belović, Predrag Pepi Laković, Bosiljka Boci, Danica Aćimac i drugi.

Jednom prilikom je ispričao kako ih je profesor zbog nepoznavanja književnosti i slikarstva poslao na izložbu, kako bi se upoznali sa delima srpskih slikara. Priznao je više puta da je tada bilo veoma teško i naporno studirati glumu, ali da su brzo počeli da igraju u pozorištu.

Vlasta je ponosno govorio da je glumački zanat ispekao kod, kako je govorio, “vrhunskog juvelira” Mate Miloševića, u čijoj je klasi stasala zlatna generacija glumaca.

Stefan Tomasevic/ATAImages

– Nažalost, ostao sam sam iz te klase – izjavio je nedavno Velisavljević i dodao da mu je drago što se ipak odlično slaže i sa mladima.

Za Oliveru Marković govorio je da je “bila zvezda i biser njihove generacije”, dok mu je Vlastimir Đuza Stojiljković bio jedan od najboljih prijatelja.

– Gledao sam sebe u “Otvorenim vratima”. Kada sam video u kakvom sam društvu bio u jednom kadru, to je nerverovatno. Svojevremeno sam to shvatao normalno, profesionalno, ali kada vidim da sam scenu delio s Oliverom Marković, Mirom Stupiciom, pa i Lanetom Gutovićem, bude mi čast. Ja sam to zaboravio – rekao je nedavno u intervjuu za “Blic”.

Kako je velikan glumišta u nekoliko intervjua ispričao, njegov otac nije bio najsrećniji kada mu je rekao čime želi da se bavi, ali je promenio mišljenje kada ga je video na sceni.

– To je bilo veoma emotivan trenutak, a nakon završetka predstave otac je zaplakao – sećao se svojevremeno Velisavljević.

Ipak, sve je još od ranih nogu govorilo da će se zaputiti tim vodama. Vlasta je još kao osnovac sa drugarima organizovao predstave u dvorištu. Na metalnim konstrukcijama za trešenje tepiha postavljali bi zavese, što je za njih predstavljalo scenu. Sa majkom je išao da gleda operu “Don Kihot” slavnog ruskog basa Fjodora Ivanoviča Šaljapina. U jednom intervjuu ispričao je kako mu je komšinica sa drugog sprata sašila odelo posebno za tu priliku, te da im je lično Šaljapin poklonio dve karte. Bila su to mesta odmah do kraljevske lože. Svi su bili iznenađeni njihovim prisustvom, a naročito odećom koja nije bila prikladna za takav jedan događaj.

Antonio Ahel/ATA Images

Već sa 12 godina počeo je da glumi u pozorištu “Roda”, pomoćnoj sceni pozorišta “Manjež”. Kompletan repertoar osmislila je Margita Gita Predić, ćerka Branislava Nušića. Igrao je kestendžiju, Ristu Sportistu, te mnoge druge uloge u jednočinkama za decu. Pripremali su predstavu “Put oko sveta” koju je Nušić napisao 1910. godine. Na dan premijere srpski glumac i komediograf je preminuo, pa je predstava odgođena. Velisavljević se sećao kako je celo pozorište bilo prekriveno crnim platnima, te kako su svi bili veoma tužni zbog Nušićevog odlaska. Pozorište je radilo sve do nemačke okupacije Beograda, piše Telegraf.

Pročitajte još

– Smatram da su godine moj najveći kapital i ozbiljno se razmišljam da ih oročim u nekoj banci, samo, bojim se da me ne pokradu. Ovako ih ljubomorno čuvam i samo ponekad sa tugom pogledam u nebo, jer gore se nalazi mnogo mojih prijatelja. Nisam sentimentalan, naprotiv, znam da nas sve to čeka – rekao je Velisavljević u jednom intervjuu za magazin “Gloria”.

Vlastimir Velisavljević preminuo je danas u 94. godini od posledica korona virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike