Preminuo pisac i oskarovac Lari Mekmartri, autor kultnog romana „Vreme nežnosti“

27.03.2021

12:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Književnik je krajem 1980-ih otvorio jednu od najvećih nezavisnih knjižara u Americi, u svom rodnom mestu, malom teksaškom gradu Arčer Siti

Preminuo pisac i oskarovac Lari Mekmartri, autor kultnog romana „Vreme nežnosti“
Copyright Tanjug/AP Photo/LM Otero, File)

Američki pisac Lari Mekmartri proslavljen kao koautor scenarija za film „Planina Broukbek“ umro je u 85. godini. Mekmartri je umro od srčanog udara, rekla je Amanda Lundberg, njegova agentkinja i dodala da je bio okružen bližnjima, među kojima su njegova dugogodišnja partnerka u pisanju Dijana Osana, supruga Norma Fej i njihovo troje pasa, kao i sin i unuk. Biće sahranjen u svom rodnom Teksasu.

Lari Mekmartri je 2006. godine sa Dijanom Osanom podelio Oskara za scenario filma “Planina Broukbek”, adaptaciju novele Ani Pru, u kojoj se ovaj teksaški pisac ponovo vratio vesternu, svom omiljenom žanru, kroz homoseksualnu ljubavnu priču dva kauboja. Priča je oduševila publiku i donela filmu ogroman uspeh, kao i Oskara za scenario i za najbolju režiju (reditelj Ang Li), i nominaciju za najbolji dugometražni film.

Mekmartri je napisao tridesetak romana, među kojima i uspešni “Usamljena golubica” i više od 40 scenarija.

ProfimediaLjubitelji filma pronašli su ga zahvaljujući njegovom čuvenom romanu “Vreme nežnosti” koji je adaptiran u istoimeni film sa Širli Meklejn, Džekom Nikolsonom i Debrom Vinger, koji je osvojio Oskara za najbolji film.

Književnik je krajem 1980-ih otvorio jednu od najvećih nezavisnih knjižara u Americi, u svom rodnom mestu, malom teksaškom gradu Arčer Siti.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike