Miodrag Dragičević prvi dobitnik nagrade "Nebojša Glogovac": Glogi moj, deo tvog proročanstva se ostvario

05.04.2021

13:19 >> 10:48

0

Nas dvojica smo na neki način ponovo povezani. Hvala što si verovao u mene, kazao je glumac, četvorostruki laureat godišnjih priznanja JDP

Miodrag Dragičević prvi dobitnik nagrade "Nebojša Glogovac": Glogi moj, deo tvog proročanstva se ostvario
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Glumac Miodrag Dragičević prvi je laureat novoustanovljene Nagrade “Nebojša Glogovac”, za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca, kojom je ovenčan na današnjoj proslavi Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagradu koja nosi ime pokojnog glumca i nekadašnjeg prvaka drame JDP ovaj teatar ustanovio je u znak sećanja na Nebojšu Glogovca.

– Hvala vam što je nagrada koja nosi njegovo ime pripala meni. Čast mi je što sam primljen na ove daske koje pamte korake velikih glumaca – poručio je Dragičević, primajući priznanje danas u JDP-u, podsetivši ovom prilikom da je s Glogovcem snimio poslednju scenu u seriji “Pet”.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

– Imao sam sreće da delim kadar s njim. Rekao mi je “Dobar si, mali. Radićemo mi velike stvari”. Posle se nismo videli, a nismo uspeli da snimio tu poslednju scenu. Glogi moj, deo tvog proročanstva se ostvario, nas dvojica smo na neki način ponovo povezani. Hvala što si verovao u mene i hvala svima – poručio je Dragičević, primajući priznanje i dodao:

– Ove nagrade su za mene dokaz da sam do sada dobro radio. U budućnosti ću se truditi da preispitujem svoje granice i opravdam renome pozorišne kuće u kojoj igram.

Priznanje za najbolje glumačko ostvarenje nazvano po vrsnom dramskom umetniku postaće tradicionalno i dodeljivaće se svake godine, 3. aprila na Dan JDP-a, uz već postojeće Godišnje nagrade i Nagradu za lepotu scenskog govora “Dr Branivoj Đorđević”, kao i onu iz Fonda “Branka i Mlađa Veselinović”.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

– Danas je Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji svake godine obeležavamo dodelom Godišnjih nagrada uz pristustvo kolega i prijatelja. Prošle godine, prvi put, Dan pozorišta nismo obeležili na ovaj način zbog epidemiološke situacije. Umesto toga, na sajt i Jutjub kanal JDP postavljen je video materijal u kome su članovi ansambla i gostujući glumci našeg pozorišta recitovali, izgovarali monologe ili upućivali neku poruku publici tokom vanrednog stanja. Ni ove godine epidemiološka situacija nam nije dozvolila da se okupimo u većem broju. Zato smo Dan pozorišta obeležili dodelom Godišnjih nagrada u foajeu pozorišta i to za sezone 2019 – 2020. i 2020 – 2021 – podsetila je direktorka Tamara Vučković Manojlović.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je Godišnju nagradu za režiju predstave “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića Jagošu Markoviću, kao i Milošu Loliću za komad “Kaspar”.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Godišnja nagrada za uloge Vojvode Aleksandra di Medičija, Kardinala, Kozima di Medičija, Zlatara, Trgovca, Studenta, Vlastelina i Člana Veća osmorice u predstavi “Lorencačo” Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića dodeljena je Milanu Mariću.

Glumcu Marku Janketiću dodeljena je za uloge Lorenca di Medičija, Izgnanika i Građanina u predstavi “Lorencačo”, i Filipa Trnavca u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je Godišnju nagradu za ulogu Selestine u predstavi “Selestina” Ferdinanda de Rohasa, u režiji Milana Neškovića Nataši Ninković, a Mileni Vasić za ulogu Margarete u predstavi “Mnogo buke ni oko čega” Vilijama Šekspira, u režiji Ive Milošević.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Godišnja nagrada za uloge Inkasanta, dr Falusa, Konstantina i Nepoznatog u predstavi “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog dodeljena je Mikiju Manojloviću, a Jasni Đuričić za uloge Bežanije, Ikonije, Konstance i dr Falusa u istom komadu.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Za ulogu u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića nagrađeni su Sanja Marković, Anita Mančić i Ljubomir Bandović.

Miodrag Dragičević je pored nagrade “Nebojša Glogovac” laureat priznanja za ulogu Kaspara u predstavi “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića, kao i Nagrade za lepotu govora “Dr Branivoj Đorđević” za istu ulogu.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, žiri u sastavu Dragan Mićanović, Marko Manojlović i Gorčin Stojanović doneo je odluku da se Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović” Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2019. i 2020. godini dodeli  Miodragu Dragičeviću.

Međa nagrađivanima su i Anja Đorđević (za originalnu muziku i poseban umetnički doprinos), Maria Marković Milojev (za kostimografiju i poseban umetnički doprinos), Gorčin Stojanović (za scenografiju i poseban umetnički doprinos), Jasmina Holbus (za scenografiju i poseban umetnički doprinos), Periša Perišić (za dramaturgiju i poseban umetnički doprinos).

Pročitajte još

Za doprinos visokim standardima poslovanja JDP dodeljena su prizanja Ružici Savić, Dragani Anđelković, Miroslavu Korićaninu, Davidu Žan Mark Srbljinu i Dejanu Matekalu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike