Sećanje na Ivana Bekjareva: Danas bi veliki umetnik napunio 75 godina

06.04.2021

08:24 >> 10:00

0

Publika kraj malih ekrana pamtiće njegove maestralne uloge u TV dramama i kultnim serijama kao što su Bolji život i Srećni ljudi, gde je ostvario veliku pop

Sećanje na Ivana Bekjareva: Danas bi veliki umetnik napunio 75 godina
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Veliki glumac Ivan Bekjarev danas bi slavio 75. rođendan, nažalost, napustio nas je 16. novembra prošle godine. Bio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, koji je sa podjednakim uspehom stvarao u svim žanrovima i medijima.

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu “Bokseri idu u raj”, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Pamtiće se njegove maestralne izvedbe u komadima “Protekcija”, “Kad su cvetale tikve”, “Mladić”, “Dundo Maroje”, “Pučina”, “Tri sestre” i mnogim drugim.

Foto / JDP

Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji. Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i drugim zemljama. Izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku.

Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine je rekao prvo: “Dobar dan” na tada novom radiju “Studio B”. Na Radio Beogradu 202 godinama je bio autor i voditelj kultne emisije “Mislim na vas, mislite na mene”. Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama. Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima, mjuziklima i operetama.

Publiku kraj malih ekrana osvojio je u TV dramama i kultnim serijama kao što su “Bolji život” i “Srećni ljudi”, gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića, kao i u veoma gledanim serijama “Otpisani”, “Više od igre”, “Kraj dinastije Obrenović” i “Gorki plodovi” u kojima je upečatljivo odigrao raznovrsne veoma složene dramske uloge. Naročito je upamćen u roli zloglasnosnog upravnika nacističkog logora Vujkovića u seriji “Banjica” za koju je 1984. proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji.

Promo/JDP

Od osnivanja je bio redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu i javni nastup, predavao je na još nekim fakultetima i akademijama. Vodio je i svoju školu glume i javnog nastupa. Šesnaest godina bio je umetnički direktor i selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Pročitajte još

– Ivan, čovek nesalomive životne energije. Otvorenog uma, radoznao, posvećen pozivu, vredan, radoznao, svetski putnik, hedonista u najboljem smislu te reči. Prijatelj u koga se uvek možeš pouzdati. Sjajan glumac, divan partner, voljen od svojih studenata, prijatelja, koje je uživao da okuplja i ugosti u svom domu, zajedno sa svojom Mikicom. Teško mi je da prihvatim da se ugasio jedan tako bogat i plodonosan život – rekla je Svetlana Bojković o svom kolegi i prijatelju kada je preminuo, 16. novembra prošle godine. Bekjarev je sahranjen u 21. novembra u Aleji zaslužnih građana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike