Darko Rundek o novom projektu: Kroz "Brisani prostor" odjekuje svet na prekretnici

07.12.2020

12:27 >> 19:33

0

Ovaj EP u celini sadržajno, jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak. Likovi u tim pričama su između kraja i početka. Oni na

Darko Rundek o novom projektu: Kroz "Brisani prostor" odjekuje svet na prekretnici
Copyright Stefan Tomasevic/ATAImages

Rundek & Ekipa objavili su danas dugoočekivani dvostruki EP (Extended Play) “Brisani prostor”, sa koga je istovremeno kao treći singl i lyrical video izdvojena pesma “Mila”.

I raniji albumi Darka Rundeka, sa Cargo Orkestrom i Triom, proizlazili su u muzičkom smislu iz saradnje, a “Brisani prostor” je prvo izdanje posle Haustora na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora – basiste Ekipe Roka Crnića.

Upravo je i “Mila” proizašla iz pera Crnića, koji pesmu opisuje u kratkim crtama: “Nošenje sa otpuštanjem, prihvaćanje. Ljudska blizina u vreme kad je distanca znak obzirnosti. Razumevanje ličnog prostora osobe koju voliš”.

Celina “Brisanog prostora” ispričana je kroz dve priče: “Do” i “Od”, koje se međusobno dopunjuju i slušalac može da bira njihov redosled. Pet pesama je na jednom i pet na drugom CD-u (Menart/Long Play).

Promo / Sanda Hržić

– Likovi u tim pričama su na brisanom prostoru između kraja i početka, prenuli su se i u njima odjekuje svet na prekretnici. Oni na intiman način govore o globalnom, na lični način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o opštem. “Brisani prostor” u celini sadržajno, jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak – objašnjavaju autori.

O saradnji sa Ekipom i nastanku “Brisanog prostora”, kog su ranije najavili singlovi “Unutarnji glas” i “Tko su svi ti ljudi”, Darko Rundek kaže:

– Naše su probe i snimanja najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju ‘na slušanje’. Jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku. Kad bi ta muzika pitala za pesmu, pojavljivale su se reči, ponekad improvizirane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih beleški. Snimke tog rada poslužile su kao osnova EP-a ‘OD’. Na EP-u ‘DO’ je pet pesama na kojima smo aranžmanski radili i snimili ih u DM studiju s Marijem i Zvonimirom Domazetom kao snimateljima i domaćinima – objašnjava muzičar i dodaje:

– Ima Rokovih i mojih pesama, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst. On je puno učinio za kristalisanje pesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cele Ekipe obilato proisticao. Igor Pavlica je svirao trubu i pevao. Saksofonistkinja Ana Kovačić je s njim zajedno slagala “brass” linije, ali i svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintisajzer i gitaru. Bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon. Ja sam si dao oduška na električnoj gitari, a Roko Crnić je svirao bas i pevao. Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dve pesme, a David Vid Rundek pridružio nam se na više proba. Možemo čuti njegov glas na pesmi ‘NEW WORLD’. Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja. Taj je proces bio dugotrajan i poman.

“Brisani prostor” objavljuje na dvostrukom CD-u promoterska kuća Long Play za područje Srbije, Crne Gore i Makedonije, i za sad može se naći od 8. decembra u prodavnicama u Beogradu, u Novom Sadu i u Nišu.

Pročitajte još:

 Roj Orbison: Svetlost muzike i tama života iza sunčanih naočara

Oštra reakcija Džonija Štulića: Ovo je istina o Azri i Novom talasu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike