(Ne)moguća misija: Nemanja Ćeranić o filmu “Lihvar” koji je snimljen za samo 14 dana

23.04.2021

18:35 >> 19:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Ostvarenje donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa

(Ne)moguća misija: Nemanja Ćeranić o filmu “Lihvar” koji je snimljen za samo 14 dana
Copyright Film "Lihvar" Promo/Dušan Grubin

Domaći igrani film “Lihvar” Nemanje Ćeranića biće premijerno prikazan na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji se ove godine održava od 7. do 16. maja, a reditelj ističe da je film snimljen za samo 14 dana, uz poseban dokumentaristički pristup koji im je to komotno omogućio.

Dramski umetnik iz Inđije je debitant na polju dugometražnog igranog ostvarenja sa filmom “Lihvar”, a zapravo je diplomirao na katedri za filmsku i TV montažu. Veoma uspešno se oprobao u svetu filmske i TV režije, jer je poznat po kratkim filmovima „Stočar“ i „Soba smrti“, kao i zapaženim TV serijama „Grupa“ i „Švindleri“.

Nemanja Ćeranić Promo/Igor Marović

Snimanje nezavisne krimi drame „Lihvar“ počelo je 15. marta 2020. godine, ali je samo dan kasnije prekinuto zbog vanrednog stanja. Ekipa se ponovo okupila 21. maja i snimanje je trajalo do 4. juna, u produkciji nove kuće “Tracktor Film”, na čijem čelu je producent Aljoša Ćeranić, rođeni brat režisera.

U doba pandemije oni su izveli nemoguće, jer su uspeli da snime film za svega 14 dana, što se ne dešava gotovo nikada u filmskom svetu.

– Imali smo neobičan pristup filmu, a to je zapravo postupak “cinema verite”, gde smo snimali film gotovo u dokumentarnom stilu, kada je “kamera iz ruke” – objašnjava Ćeranić.

– Kamera zapravo igra za glumce, a ne glumci za nju, to je ono što je svakako drugačije. Dosta inspiracije mi je dala evropska kinematografija, pre svega danski reditelj Nikolas Vinding Refn, posebno sa svojom odličnom trilogijom “Pusher”, naveo je on.

Promo/Dušan Grubin

Ćeranić napominje da im je taj pristup snimanja filma omogućio da brže rade, tako da su realizovali film za dve nedelje i onda imali još samo jedan dan za dosnimavanje. Veoma je zahvalan svom rodnom gradu, opštini Inđija, gde je film sniman, jer im je pomogla u celoj logistici, da brzo reaguju i da imaju apsolutno sve potrebne resurse.

Prema scenariju Strahinje Madžarevića, film donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa. Publika ga može posmatrati kao pozitivca ili negativca, ali i pozitivnog negativca, no ipak je potrebno da se za njega veže i da se identifikuje.

– Naš junak je čovek starog kova koji shvata da su se vremena promenila, a okolnosti i nesmotrene odluke čine da radi neke stvari koje mu moralni kodeks ranije nije dozvoljavao. On nije ni pozitivac ni negativac, a publici ćemo dati da se ona sama identifikuje sa njim i da nam na neki način predstavi svoj utisak i definiše kakav je on junak – ističe reditelj.

Promo/Dušan Grubin

Glavnu ulogu tumači upravo lihvar, odnosno zelenaš u privatnom životu, Dušan Petković, tako da je stvarnost preseljena na filmsko platno u svakom smislu. Ovo nije prvi put da Petković i Ćeranić sarađuju jer su zajedno snimili zapaženi kratki film „Stočar“.

U “Lihvaru“ igra odlična glumačka ekipa koju čine Strahinja Blažić, Branko Vidaković, Zlatan Vidović, Ivan Ðorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Ðurica, Tatjana Venčelovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić, Milica Grujičić, Dragoljub Ćeranić, Petar Milićević, Nemanja Zubac i Kristijan Marković.

Promo/Dušan Grubin

Nemanja Ćeranić radi i manja, autorska ostvarenja, ali i popularnije naslove.

– Snimam i nezavisne, autorske filmove, a opet radim i ’mejnstrim’ projekte, tako da sam na obe strane. Naš “Lihvar” je tako snimljen van podrške sistema, a opet sam radio i poznate serije kao što su “Grupa” i “Švindleri”, što je sasvim drugi pristup poslu danas – otkriva reditelj.

Još jedan film je Ćeranić snimao pre “Lihvara”, a to je delo o kome se dosta pričalo – apokaliptična priča “Volja sinovljeva”, prema scenariju takođe saradnika Madžarevića, u kome takođe igra odlična glumačka ekipa – Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Jack Dimić, Igor i Petar Benčina, Marta Bjelica, Svetozar Cvetković.

Promo/Dušan Grubin

Snimanje treba da se nastavi, jer je bilo obustavljeno usled nedostatka sredstava.

– Ne znamo kada bi mogla biti premijera, a ove godine ćemo barem znati kada ćemo nastaviti snimanje tog filma. Projekat nije nimalo lak za realizaciju, potrebna je ogromna finansijska konstrukcija za takav poduhvat, a dosta smo ambicizono sa tim krenuli, tako da se iskreno nadam da bismo mogli ući u snimanje sledeće godine – kaže Ćeranić.

Promo/Dušan Grubin

Lepa vest je da će krimi drama “Lihvar” imati i distributera za Evropu, i to kuću „Media Move“ iz Berlina, jer se retko dešava da ostvarenje koje još nije imalo premijeru već ima plasman u inostranstvu.

– Moj brat koji je producent i ja smo imali kontakt sa tom kompanijom iz Berlina, i producentima smo poslali film preko interneta, a njima se on odmah veoma dopao. Profil filmova kojima se oni bave je upravo autorski, žanrovski, videli su veliki potencijal u “Lihvaru” i hteli bi da ga plasiraju na evropsko tržište – pohvalio se umetnik.

Promo/Dušan Grubin

– Još na studijama sam radio kao reditelj svoje kratke filmove, jedan od tih je bio “Stočar”, koji je putovao na razne festivale, i onda sam počeo da se bavim više filmskom režijom. Nije da se ne bavim montažom, ali gledam da uklapam oba svoja profesionalna poziva – podvukao je autor.

Pročitajte još

Od montažerskih angažmana Ćeraniću je aktuelan rad na novoj kriminalističkoj TV seriji “Kljun”, u režiji Uroša Tomića i Jelene Gavrilović, iz 10 epizoda, koja će se premijerno prikazati na televiziji Nova S.

Za premijeru na 49. FEST-u, reditelj nema nerealna očekivanja, ali se iskreno nada najboljim utiscima od strane publike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike