Anita Popović: Balada za pesnikinju koja je napisala najveće jugoslovenske hitove

09.12.2020

07:53 >> 09:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Kantautorka je predstavila numeru Karavan putuje koju je komponovala na tekst čuvene Maje Perfiljeve

Anita Popović: Balada za pesnikinju koja je napisala najveće jugoslovenske hitove
Copyright Promo/Anita Popović

Kompizicija je posvećena Maji, koja je tokom svog života napisala brojne hitove Ex-Yu muzičke scene, među kojima su i kultni „Da sam ja netko“ i „Sanjam“, grupe Indexi.

Anita je dugo godina sarađivala sa poznatom tivatskom pesnikinjom kroz niz nastupa u Crnoj Gori i Hrvatskoj. „Dotakni me vjetrom“ je prva pesma nastala 2014. iz plodne saradnje ove dve umetnice, kada je Maja napisala stihove na Anitinu već postojeću melodiju, dok je za drugu zajedničku pesmu Anita komponovala muziku na Majine stihove „Karavan putuje“, koja je objavljena ovog novembra.

Promo/Anita Popović

– Maju Perfiljevu sam upoznala davno, znamo se od mojih studentskih dana. Neverovatno koliko je odmah svojom pričom i pojavom zaokupila moju pažnju. Između ostalog, pitala me je kako to da nikada nije čula za mene, jer joj se dopalo moje pevanje. Tada mi je i poklonila njenu knjigu poezije „Samo jedan život imam“ (stih iz njene legendarne njene pesme „Sanjam“, koju su Indexi ovekovečili vanvremenskom muzikom), i napisala divnu posvetu kao znak sjećanja na naš prvi susret. Nedugo zatim ja sam postala deo njenih muzičko-pesničkih večeri, kako u Zagrebu više puta, tako i širom Crne Gore, a ostvarile smo saradnju i u vidu snimanja još jedne zajedničke pesme sa mojom muzikom i njenim tekstom, pod nazivom „Dotakni me vjetrom“. Gotovo do samog kraja njenog života smo sarađivale, družile se, pojećivale – otkriva Anita i dodaje:

– Zaista je bila čast poznavati tako veliku umetnicu, a sada se sećati svih divnih i vrednih trenutaka koje sam provela sa njom. Od takvih ljudi možemo mnogo i da naučimo, da rastemo i u umetničkom i u ljudskom smislu. Sa tako malo reči umela je da opiše svaku emociju. Nesebično se davala mnogim muzičarima sa kojima je i najviše sarađivala. Njene stihove pevali su Indexi, Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Zdenka Kovačiček i mnogi drugi, a onda se to nastavilo i sa mlađim generacijama. Ostavila je mnogo iza sebe, osim svoje vrhunske poezije uticala je na mnoge ljude iz domena umetnosti. Bila je nezaustavljiva energija, a opet večita devojčica. Otvorena za sve i svakog, pamtim je kao nekog ko je vrata svog predivnog doma u Tivtu i u Zagrebu uvek držala otvorenim. Dovoljno je reći to da mi je jednom prilikom rekla da, ako mi se svidi neka pesma iz njene knjige, slobodno mogu da je uzmem i napišem muziku za nju. Eto, to je bila Maja Perfiljeva – seća se Anita poznate umetnice.

Pesma “Karavan putuje” ima regionalni karakter, s ozbirom na to da je snimljena i producirana u Sarajevu. Aranžman potpisuju Borjan Milošević i Mahir Sarihodžić, koji je muzički producent brojnih izdanja Dina Merlina, Aleksandre Radović, Maye Sar, Sergeja Ćetkovića…

– Sa Mahirom bih volela da nastavim saradnju, što znači da mogu da najavim još novih pesama, već na proleće. Za sada, izuzetno sam srećna da sam pod ovim okolnostima uspela da snimim i pesmu i video „Karavan putuje“ na koju sam izuzetno ponosna i ne preterujem kada kažem da će zaista doći do slušalaca koji će osetiti dobru emociju i pronaći se u njoj. Tekst koji je vanvremenski, za svaku generaciju, iako na prvo slušanje kompleksan, ispod vela krije jednostavne životne aksiome, borbu, ljubav, nadanje i život koji neminovno prolazi i putuje, upravo kao i ovaj karavan iz naslova, a nama preostaje da se borimo, nadamo i volimo najjače što možemo – zaključuje umetnica.

Anita je regionalnoj publici poznata po saradnjama sa frontmenom grupe „Divlje jagode“, Seadom Lipovačom Zeletom i Dadom Topićem na pesmi „Govore mojim glasom anđeli“.

PROČITAJTE JOŠ: Darko Rundek o novom projektu: Kroz “Brisani prostor” odjekuje svet na prekretnici – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike