Komemoracija Miri Furlan sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

10.05.2021

14:31 >> 12:52

0

Poznata pozorišna, filmska i televizijska glumica preminula je 20. januara u Los Anđelesu

Komemoracija Miri Furlan sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Copyright Mira Furlan/Profimedia

Komemoracija Miri Furlan biće održana sutra 11. maja u 12 časova na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Poznata pozorišna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara u Los Anđelesu.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je u jednom periodu bila pridruženi član, igrala je Leu u “Dibuku Anskog” u režiji Edvarda Milera i Izabelu u “Pozorišnim iluzijama” Pjera Korneja u režiji Slobodana Unkovskog. Trenutno se u JDP-u igra njena drama “Dok nas smrt ne razdvoji”.

Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji. U pozorištu je odigrala značajne uloge, a popularnost je stekla ulogama u mnogim televizijskim filmovima i serijama kao što su “Velo misto Miljenka Smoje”, “Nepokoreni grad”, “Putovanje u Vučjak”, “Bolji život”.

Mira Furlan u filmu Lepota poroka Promo Jugoslovenska kinoteka

Na filmu je odigrala glavne uloge u četrdesetak ostvarenja: “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, “Lepota poroka” Živka Nikolića, “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje” Rajka Grlića, “Za sada bez dobrog naslova” Srđana Karanovića, “Video jela – zelen bor” Gorana Gajića…

Bila je nagrađivana za svoj rad na filmu i u pozorištu – Dobila je dve Zlatne arene za uloge u filmovima “Kiklop” i “Lepota poroka”, nagradu “Dubravko Dujšin” za ulogu u predstavi “Mjesec dana na selu”.

Promo / JDP

Početkom devedesetih, zbog političkih razloga, odlazi u Ameriku. Tamo igra u pozorištu – Jerma u Jermi F. G. Lorke, Tanja u Ždralovima D. Lipkina u teatru New Group u Njujorku, Antigona u adaptaciji Sofoklove Antigone u Los Anđelesu (nagrada „Dramalogue” za najbolju pozorišnu ulogu u Los Anđelesu).

Popularnost stiče ulogom intergalaktičke ambasodorke Delen u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji “Vavilon 5” (Sci Fi Universe nagrada za najbolju žensku ulogu u žanru naučne fantastike), kao i ulogom Danijele Ruso u hit-seriji “Lost”. Snimila je nezavisni film “Surviving Me” Leie Yananton i gostovala u nekoliko američkih TV-serija, kao što su “NCIS” i “Law and Order Los Angeles”.

Profimedia

Posle deset godina, 2000. se vraća u Hrvatsku ulogom Medeje u Euripidovoj Medeji u Kazalištu “Ulysses”, a potom snima nekoliko filmova na području bivše Jugoslavije, kao što su “Cirkus Kolumbija” Danisa Tanovića, “Turneja” Gorana Markovića, “Diši duboko” Dragana Marinkovića, “Ostavljeni” Adisa Bakrača i “Sa mamom” Faruka Lončarevića. Gostovala je i u televizijskim serijama “Vratiće se rode” i “Najbolje godine”. Snimila je nekoliko filmova u Turskoj i u Rumuniji.

Pročitajte još

Mira Furlan je pevala na nekoliko albuma (Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, Songs From Movies That Have Never Been Made, Be Five – Trying to Forget). Njena knjiga kolumni pisanih za “Feral Tribune” izdata je u Beogradu pod naslovom “Totalna rasprodaja”.

Živela je u Los Anđelesu sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem i sinom Markom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike