Komemoracija posvećena uspomeni na Ivana Klajna u SANU

23.05.2021

12:03

0

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti preminuo je 31. marta u

Komemoracija posvećena uspomeni na Ivana Klajna u SANU
Copyright Wikimedia/PyruvateDehydrogenase

Komemorativni skup posvećen uspomeni na člana SANU Ivana Klajna, koji je preminuo 31. marta, biće održan u utorak, 25. maja sa početkom u 13 časova u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, saopšteno je iz ove institucije.

Na komemorativnom skupu o ličnosti i delu Ivana Klajna govoriće akademik Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, akademik Predrag Piper i profesor Julijana Vučo.

Podsetimo, filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Ivan Klajn preminuo je 31. marta u 85. godini.

Klajn je rođen u Beogradu 1937. godine, gde je završio studije italijanskog jezika i književnosti. Bio je redovni profesor na Filološkom fakultetu, objavio je 18 knjiga, a njegova najznačajnija dela su: “Uticaji engleskog jezika u italijanskom”, “Tvorba reči u savremenom srpskom jeziku”, “Italijansko-srpski rečnik” za koji je dobio nagradu Vlade Republike Italije, kao i “Rečnik jezičkih nedoumica”.

Bio je glavni urednik lingvističkog časopisa “Jezik danas”, pisao je rubrike o jezičkim problemima u “Borbi”, “Politici”, “Ilustrovanoj politici”, “NIN-u”.

Pročitajte još

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1997, a za redovnog šest godina kasnije. Bio je i član Saveta Vukove zadužbine, Odbora za standardizaciju srpskog jezika i predsednik Komisije za odnose sa javnošću i rešavanje neodložnih pitanja, kao i saradnik Matice srpske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike