Meril Strip slavi 72. rođendan: Kraljica filma kojoj su govorili da je previše ružna za glumu

22.06.2021

17:30 >> 20:20

0

De Laurentis je tokom audicije pogledao prvo u mene, pa u svog sina, i kratko prokomentarisao: Brutta, seća se čuvena glumica

Meril Strip slavi 72. rođendan: Kraljica filma kojoj su govorili da je previše ružna za glumu
Meril Strip - Copyright Profimedia

Holivudska glumica Meril Strip danas slavi 72. rođendan.

Čuvena glumica rođena je u Nju Džersiju, odrasla je sa roditeljima i dvojicom braće u Bernardsvilu, a školovala se na Vasar Koledžu i Jejlu.

Glumačku karijeru započela je 1971. godine, u pozorišnoj predstavi “Seviljski plejboj”, a prvu filmsku ulogu dobila je 1977. godine u drami Freda Zinemana.

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrala do sada su “Lovac na jelene”, “Žena francuskog poručnika”, “Moja Afrika”, “Mostovi okruga Medison”, “Đavo nosi Pradu” i “Sumnja”. Za ulogu u drami “Kramer protiv Kramera” dobila je Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima “Sofijin izbor” i “Čelična dama” nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Dvadeset jedan put je nominovana za ovu nagradu, a 34 puta za Zlatni globus (od kojih je osvojila 9). Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, jednog Zlatnog i jednog Srebrnog medveda, i dve nagrade BAFTA. Pet puta je nominovana za nagradu Gremi, a jednom za nagradu Toni. Američki filmski institut joj je 2004. godine dodelio Nagradu za životno delo.

Meril Strip / Profimedia

Ružna za King Konga

Kada se sagledaju ove sve njene uloge teško je pomisliti da su je na početku karijere odbijali na audicijama i to govoreći joj da je “previše ružna za glumu”.

Poznata je anegdota iz sedamdesetih godina, kada je još bila mlada neafirmisana glumica i kada je došla na audiciju za film “King Kong”, u režiji Dina de Laurentisa:

– Ušla sam u tu fantastičnu kancelariju na 33. spratu jedne zgrade na Menhetnu. De Laurentis je tokom audicije pogledao prvo u mene, pa u svog sina, i kratko prokomentarisao: “Brutta”. Pošto govorim italijanski, razumela sam da mi je rekao da sam ružna, pa sam mu odgovorila: “Razumela sam vas, žao mi je što nisam dovoljno lepa za King Konga”, i izašla iz kancelarije.

Koliko se čuveni reditelj posle kajao, možemo samo da pretpostavimo.

“Đavo nosi pradu”

Debitovala je na filmu 1977. godine zajedno sa Džejn Fondom i Vanesom Redgrejv, ali je tek godinu dana kasnije privukla pažnju šire javnosti.

Jedna od najzanimnjivijih uloga tokom karijere duge 45 godina, za Meril Strip svakako je ona u filmu “Đavo nosi Pradu”. Ipak, kako je glumica nedavno priznala, kroz taj angažman prošla je mukotrpno.

Glumica je uoči petnaestogodišnjice izlaska filma podelila neka začuđujuća iskustva sa snimanja. Strip je objasnila da je u stvari bila depresivna glumeći Mirandu Pristli u komičnom filmu u kojem su igrali i En Hatavej, Stenli Tuči i Emili Blant.

Meril Strip / Profimedia

Da bi ušla u karakter, filmska zvezda je koristila neobičan metod – bila je “ledeni lik” na snimanjima, ali i mimo kamera.

– Bilo mi je strašno! Bila sam tako jadna u svojoj prikolici, odvojena od drugih glumaca. Čula sam kako se zabavljaju, smeju… Bila sam tako depresivna! Rekla sam sebi u jednom trenutku da je to cena koju plaćate zbog toga što ste šef. To je bio moj poslednji put da sam u karakter lika ulazila takvom metodom – ispričala je Meril.

I uprkos tom teškom periodu kroz koji je prošla gradeći karakter za koji se često navodi da je napravljen po uzoru na Anu Vintur, urednicu magazina Vog, za tu ulogu bila je nominovana za Oskara.

Akcenti i dijalekti 

Stripova je poznata po svojoj sposobnosti da uspešno imitira govor drugih dijalekata. U filmu “Moja Afrika” njen engleski je poprimio danski akcenat, a u drami “Sofijin izbor”, gde je glumila poljakinju, govorila je engleski i nemački, i u oba uspela da unese prizvuk slovenskog izgovora. Za film “Ples u Lughnasi” izvežbala je irski, a za “Mostove okruga Medison” – italijanski naglasak. Za ulogu novozelanđanke u filmu “Plač u tami”, preslušavala je snimke sa suđenja Lindi Čemberlejn, kako bi svoj govor što više približila njenom. Njen britanski engleski u filmovima “Obilje” i “Žena francuskog poručnika” bio je prominentan.

Meril Strip / Profimedia

Talenat za muziku

Svojim pevačkim sposobnostima najviše je publiku zadivila u filmu “Mamma Mia” u kojem je pevala čuvene hitove grupe Abba.

Međutim, jedna rola je uplašila i samu Meril. Naime, Stripova je krajem 1990-ih godina dobila priliku da tumači lik Roberte Guaspari u filmu “Muzika srca” reditelja Vesa Krejvena.

Bilo je jasno da se dvoumi da li da prihvati izazov. Projekt je prvo prihvatila, pa napustila, da bi onda odlučila da mu se vrati. Morala je brzo da se pripremi za ulogu, ali pravi izazov trebalo je tek da savlada – da nauči da svira violinu. Nije znala ni da peva, a kamoli da rukuje jednim od najkomplikovanijih instrumenata.

Stripova je dva meseca pre snimanja svakodnevno vežbala, i to po pet, šest sati dnevno. Meril je na kraju uspela da se izbori sa ovim “problemom”, a uloga u filmu “Muzika srca” donela joj je nominaciju Oskara.

Ljubav

Meril Strip u braku je sa vajarom Donom Gamerom čak 43 godine.

Pre njega tragično je izgubila tadašnjeg dečka koji je premunuo od raka – kolegu Džona Kazaleu, koji je umro 13. marta 1978. godine. Glumio je u samo pet filmova u svojoj kratkoj karijeri i za svih pet je dobilo nominaciju za Oskara za najbolji film. Tri su pobedila. Verovatno ga publika najbolje pamti po ulozi jednog od braće Korleone – Fredoa Korleonea iz legendarnog filma “Kum”.

Džon Kazale / Profimedia

Zaljubili su se na setu filma “Mera za meru” 1976. gofine, a njemu je godinu dana kasnije dijagnostikovan rak. Meril je o njemu rekla:

– Bio je kao deo mog tela. Bilo mi je jako teško. Istovremeno mi je sve to pomoglo da složim neke stvari u glavi i shvatim šta je važno, a što potpuno nebitno – rekla je Meril tada.

Kazale je sledeće godine dobio ulogu u filmu “Lovac na jelene” Majkla Ćimina. Iako nije bila previše zainteresovana za taj film, prihvatila je sporednu ulogu kako bi na snimanju bila sa verenikom. Filmski kritičari su visoko ocenili njenu izvedbu: nominovana je za nagradu BAFTA i nagradu Zlatni globus, kao i za prvi Oskar u karijeri.

Meril Strip / Profimedia

Iste godine je, zbog finansijskih poteškoća, prihvatila ulogu arijevke udate za jevrejina u TV-filmu “Holokaust”. Zbog snimanja se preselila u Evropu, dok je Kazale ostao u Njujorku. U to vreme bolest se naglo pogoršala i Džon Kazale je preminuo – samo nekoliko dana po povratku Stripove u SAD. Tada je izjavila da jedino rad može olakšati njenu patnju. Tako je prihvatila uloge u filmu “Zavođenje Džoa Tinana” i u predstavi “Ukroćena goropad”.

Ošamućena od bola i gubitka, Meril utehu pronalazi u Donu Gameru, najboljem prijatelju svog brata.

Meril je imala 29 godina kada je snimala “Kramer protiv Kramera”, a tokom snimanja je boravila u stanu Dona Gamea. Tada je osvojila svog prvog Oskara.

Pročitajte još

Samo šest meseci nakon smrti njenog dečka, Meril se udala za Dona u dvorištu kuće svojih roditelja, septembra 1987. godine. Niko nije verovao da će njihov brak opstati. Čak ni majka Meril Strip nije bila optimista povodom nove i lude ljubavi njene kćerke. Međutim, Don Gamer je ostao uz slavnu glumicu tokom četrdeset godina.

Meril i Don imaju četvoro dece: Muzičara Henrija Vulfa; Glumice Mejmi i Grejs i model Luisa Gamer.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike