Andrija Kuzmanović za 24sedam: Postoje tri različite vere i to nas razdvaja, ali i svakog definiše

29.06.2021

18:45 >> 06:12

0

Ja sam pravoslavac, Srbin iz Beograda i volim da mi poštuju grad, dom i veru i isto tako gde god da odem poštujem tuđu. Fali nam međunarodnog poštovanja i

Andrija Kuzmanović za 24sedam: Postoje tri različite vere i to nas razdvaja, ali i svakog definiše
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Kultna serija “Složna braća” koja je obeležila devedesete godine, dobija svoj nastavak – “Složna braća – The Nekst Đeneration”, a jednu od uloga – Srbina Gileta tumači Andrija Kuzmanović koji za naš portal govori o tome šta je na ovim prostorima i u kultnoj kafani ostalo nepromenjeno tokom dve i po decenije, a šta su to donele nove generacije.

– Igram lik Gileta, on je Srbin. Znamo o čemu je priča – Balkan, bure baruta, tranzitna zona, eksport-import… Drugog Srbina igra fenomenalni Rale Milenković. Oni pokušavaju da se bave biznisom, ali neuspešno, a misle da su jedni od najuspešnijih biznismena na svetu. Nas dvojica šurujemo i sa Hrvatima, odnosno likovima koje tumače Nataša Ninković i Ljuba Savanović, i muslimanima, koje igraju Marko Gvero, Milan Kovačević i Amar Ćorović. Svaki dan smo na setu nasmejani što je najbitnije. Smeh je zvezda vodilja kad je u pitanju zdrava komedija i humor. Tekst je genijalan – objašnjava Kuzmanović na početku razgovora.

Andrija Kuzmanović, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Šta će nove generacije doneti u kafanu “Složna braća”, a šta je ono čemu nije bila potrebna aktuelizacija?

Treba istaći da mi ne pravimo rimejk, jer je nemoguće da napravimo onakvu seriju. To su bili genijalni likovi, desio se trenutak, desila se dobra priča, spojila se sa dobrim glumcima… Mi smo samo nastavak “Nekst Đeneration”. Nastavljamo njihovim stopama i veoma je interesantno da povučemo paralelu od tada, kad je bilo ludilo kod nas u regionu, ratovi, erupcija svega – do danas. Mislim da se malo toga promenilo. Kad su ljudi normalni, mogu normalno da žive sa svojim komšijama iz regiona. Definitivno postoji nešto zbog čega je ovaj Balkan interesantan i zašto ga nazivaju “buretom baruta”. Ovi narodi su isti i ista im je priča. Postoje tri različite vere i to nas razdvaja, ali i svakog definiše. Mislim da kada imamo sve te ljude različitih ubeđenja, vere i nacionalnosti, ali sa istim ciljem, u jednoj kafani, to može da bude jako interesantno, jer svako brani svoje ideje. Međutim, bez dogovora ne može da se dostigne taj cilj.

Andrija Kuzmanović, 24sedam/ Katarina Mihajlović

Može li doći do dogovora?

Tu je problem – mi ne možemo nikad da se dogovorimo. Nemogućnost njegovog sprovođenja do samog kraja, do egzekucije, to je generalni balkanski problem. Mi pokušavamo ovde da na najhumorističkiji način dočaramo ono što mi u stvari živimo.

Živimo u trenutku kada su neophodne reklame protiv govora mržnje i kada je i dalje prisutno nerazumevanje i sukob među narodom. Koliko je kafana “Složna braća” bila i ostala lakmus papir za ovaj naš Balkan? 

Baš tako, kafana je zapravo ovaj Balkan, samo sažeta i sublimirana na par stolova, karirane stolnjake i ljude za njima. Mislim da kućno vaspitanje i poštovanje mora da postoji kod svih. Ne moraš da budeš istomišljenik, ali moraš da poštuješ. Nama zapravo najviše nedostaje poštovanje drugog i različitog. Ja sam pravoslavac, Srbin iz Beograda i volim da mi poštuju grad, dom i veru i isto tako gde god da odem poštujem tuđu. Fali nam međunarodnog poštovanja i kulture. Razlike su uvek postojale, ali je zaista neobrazovanje i nekultura diskriminisati ljude samo zato što nisu kao ti. Ono što ne želiš sebi i svom domu da se desi, nemoj ni ti činiti drugima. Sram bilo one koji to ne poštuju, jer nikada neće poštovati svoje, ako budu umanjivali tuđe.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Iza vas je rad na velikom projektu – filmu “Toma” o Tomi Zdravkoviću. Kakva su vam očekivanja?

Gledao sam materijal i mnogo mi se dopao. Mislim da će to biti zaista veliki film, uostalom kao i sve što izlazi iz kuće Dragana Bjelogrlića. Fenomenalna gluma pre svega, muzika sjajna… Film je emocija života kao takvog – na ulici, u kafani, života u duši. Život od života kreće, a to smo mi. Što se tiče rada sa Bjelom priča se o tom trećem nastavku “Senki nad Balkanom” i radujem se i nadam zaokruživanju te priče.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike