Nele Karajlić za 24sedam: Voleo bih da se nije obistinilo proročanstvo iz kafane "Složna braća"

17.06.2021

18:45 >> 10:13

0

To što smo mi proricali nije bio rezultat neke naše političke pismenosti, mi smo to radili intuitivno i osećajno primećivali. Mi smo u stvari tad učili is

Nele Karajlić za 24sedam: Voleo bih da se nije obistinilo proročanstvo iz kafane "Složna braća"
Copyright Nale Karajlić, 24sedam/Katarina Mihailović

Kultna serija “Složna braća” koja je obeležila devedesete godine, dobija svoj nastavak – “Složna braća – The Nekst Đeneration”, a naša ekipa danas je posetila set u Šimanovcima gde smo imali priliku da uđemo u čuvenu kafanu u kojoj će se nakon 25 godina ponovo naručivati “deset upola s lukom” i kovati planovi među naizgled nespojivom braćom.

Kako nam je “krivac” za scenario i ceo projekat Nenad Janković – Nele Karajlić rekao, u novoj seriji “jedino je ista kafana i mi što smo ostali takvi-kakvi smo i bili”.

24sedam/ Katarina Mihajlović

– Nenad Okanović je najveći poznavalac “Top liste Nadrealista” i “Složne braće” i on me je i nagovarao da napišem scenario. Gušio me je godinama tim replikama, da je na kraju rekao da moram nešto novo da napišem. Pošto sam na neki način vlasnik franšize “Složna braća”, tako sam fino “uvalio” svoju familiju u ovu seriju, pa je na scenariju zajedno sa mnom radio moj sin Srđan Janković, a moja Supruga Sanja je scenograf, ona je napravila ovu kafanu u kojoj se sada nalazimo. Cela familija je okupljena oko jednog projekta. Pomogla nam je dosta korona jer smo bili zaključani, on u Americi, ja u Srbiji, tako da nismo imali drugog izbora nego da napišemo nešto. Ono što je važno da ljudi shvate je da se radi o nastavku, o 25 godina razlike, a što se mene lično tiče mislim da sam zreliji i da mogu da kažem da sam naučio da pišem scenario (smeh) – kaže u svom maniru Karajlić na početku razgovora.

24sedam/ Katarina Mihajlović

24sedam/ Katarina Mihajlović

Koliko su braća složnija danas nego pre 25 godina?

Mislim da se situacija nije u biti promenila, ali je na određeni način čistija. Onaj trenutak kada smo ušli u vihor rata bio je prilično nedefinisan, posebno za nas koji smo rođeni i živeli u jednom periodu koji nije bio pripremljen ni za kapitalizam, ni za parlamentarnu demokratiju, a ni za međunacionalne razmirice. Sad već ne postoji takva generacija, sada već svi, manje-više znaju svoje uloge. Čini mi se kad čovek pogleda, izdvojen iz trenutka, da se istorija vratila na ono mesto na kojem je bila pre nego što je došla ona ideologija i ona muzika uz koju smo mi odrastali. Šta će biti dalje, ne znam, ali ima jedna replika u ovoj našoj seriji u trenutku kada se svađaju ko će nešto da nađe i uradi, jedan od junaka kaže: “Kemice dragi, pa zar ne vidiš da je celi svet postao kao Bosna”. Cela planeta se pretvorila u kafanu “Složna braća”.

24sedam/ Katarina Mihajlović

24sedam/ Katarina Mihajlović

Hoće li doći do dogovora i mira među braćom, makar u kafani, ali i šire?

U svakom slučaju dogovora mora biti. Nema dileme, ali problem je što se taj dogovor inicira od međunarodne zajednice, od onih kojima nije u interesu da dođe do dogovora. Tako da se vrtimo ukrug zadnjih 250 godina. Otprilike to tako ide. Istorija nam kaže da svaki trenutak kada se naši narodi okrenu sami sebi i kada shvate da su jedini tu čija je sudbina vezana za ovo sunce, nebo i tlo, bez tutorstva sa strane, tad se dogovor uvek postizao. Dogovor je moguć uz određene uslove. Naravno, duboke su podele, one su zbog svoje dužine, zbog tih hiljadu godina razlike u verskim dogmama, sa tog terena ušle i u teren psihologije, te je jako teško to razdvojiti. Teško je ući u suštinu problema, da se rašrafi, da vidimo na koji način mi možemo da funkcionišemo, a da ne budemo deo tog istorijskog voza koji nas gura uvek u jednom pravcu.

24sedam/ Katarina Mihajlović

24sedam/ Katarina Mihajlović

Humorom ste pre 25 godina u trenutku kada nije nikome bilo do smeha uspeli da prenesete i iznesete celokupnu situaciju. Da li je i ovoga puta humor najjače oružje?

Kroz humor uvek pokušavam to da objasnim i da se s tim izborim. Čini mi se da sam sa onom prvom “Složnom braćom” to i uspeo da uradim i ono što je lepo bilo vezano za tu seriju je upravo to što je ona snimana u najljuće vreme rata, izašla je neposredno posle rata, a živi i danas. Znači da je uspela da nam pokaže ko smo, šta smo i gde smo. Onda, kada vidite da je ta razlika od 25 godina ustvari trenutak Dejtona i trenutak danas, praktično ispada da ta Dejtonska varijanta Bosne ili cele naše teritorije, u ovom trenutku sada traje duže od Evrope posle Drugog svetskog rata. Nešto se tu ipak “naštrikalo”. Koliko će dalje trajati, to ne znam. Problem je što se kroz istoriju uvek pojavljuju novi faktori na koje nismo ranije računali. I ranije je bilo to da se odjednom pojavi još jedna religija, pa još jedna, pa sada na scenu stupaju Albanci koji nisu bili razmatrani za vreme Berlinskog kongresa. S jedne strane se stvar usložnjava, a sa druge ti narodi su još uvek tu i niko nikog neće moći da otera, jer je očigledno to nemoguće.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Serija “Složna braća” je nastala, kako ste rekli, u vihoru rata, a nastavak danas kada smo svedoci trenutka u kojem su nam i dalje neophodne kampanje protiv govora mržnje, ponovo se govori o netrpeljivosti između “braće”… Dokle to tako? 

Ljudsko biće je takvo. Ne može da bude drugačije. Ono je isto i pre hiljadu godina i sad. Nismo se mi ni po organima, ni po psihologiji promenili od doba Šekspira. Ako pročitate da u nekom Šekspirovom delu postoji mržnja, računajte da to postoji i danas. Tehnologija je sada samo omogućila to da svako ima mogućnost da iz sebe izbaci tu vrstu emocija, ali na nama je da kanališemo. Da li se to može kanalisati zakonom ili nekim drugim sistemom, ja ne znam, da znam kandidovao bih se za nekog od ovih stručnjaka.

Nele Karajlić Foto: 24sedam / Katarina Mihajlović

Mnogo toga je bilo proročki u kafani “Složna braća”…

Nije to neka sreća. Ja bih više voleo da sam pogrešio. To što smo mi proricali nije bio rezultat neke naše političke pismenosti, mi smo to radili intuitivno i osećajno primećivali. Mi smo u stvari tad učili istoriju. Sazrevali smo zajedno sa našim Nadrealistima, za vreme njihovog snimanja, mi smo sedeli u školskim klupama na času istorije. To je bilo tako munjevito i temeljno da ni na Harvardu ne možete tako dobro naučiti kao što se moglo naučiti u Sarajevu tada – teorija i odmah praksa.

Pročitajte još

Ovoga puta na posteru najavljujete 7G mrežu, viruse, vakcine… Šta nas čeka?

Ne smem da vam previše otkrivam. Ova serija će imati 12 epizoda i svaka će imati svoju temu i samo jedna tema će se vući kroz celu seriju. Teme su raznolike i zahvataće i viruse, vakcine, kladionice, pesmu Evrovizije… Ono što vam mogu dati je ponovo garancija kvaliteta u narednih 30 godina. Pa to vam ni Mercedes ne garantuje (smeh).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike