Marija Bergam: Posle senki izgubljena u pejzažu

25.09.2020

14:00 >> 21:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon misteriozne Maje Davidović u Senkama nad Balkanom poznatu glumicu ćemo videti u potpuno drugačijem umetničkom izrazu na sceni Bitef teatra

Marija Bergam: Posle senki izgubljena u pejzažu
Copyright Promo/Andrej Mihailović

U Bitef teatru počele su probe za plesnu predstavu „Izgubljeni pejzaži“, koreografkinje Dunje Jocić, čija je premijera zakazana za 16. oktobar. Uoči revolucije veštačke inteligencije ovaj plesni komad ispituje ideju – šta znači biti čovek, a šta bi moglo značiti biti mašina, te hoće li veštačka inteligencija biti pretnja za ljudsku vrstu. U ovoj plesnoj predstavi sa zanimljivim vizuelnim efektima, mnogobrojne suprotstavljene misli na ovu temu će se okretati jedna protiv druge, aktivirajući publiku i provocirajući njihove misli o posthumanizmu.

Izgubljeni pejzaži Promo/Jelena Janković

Marija Bergam za naš portal prenosi svoje impresije o radu na ovoj predstavi koja će na svetlo scene i pred publiku izneti nove boje njene glumačke ekspresije, ali i scenskog pokreta, kakve do sada nismo videli:

– S obzirom na to da sam se pre glume bavila baletom i da posedujem određeno znanje i ogromnu ljubav prema igri, kada je reč o radu u pozorištu, najviše afiniteta imam i najviše se radujem istraživanju u domenu averbalnog. Ova plesna predstava od mene, kao glumice, zahteva visok nivo fizičke spremnosti, da bih ispratila koreografske deonice, a s druge strane, imam težak glumački zadatak koji podrazumeva standardni umetnički izraz. Rad na predstavi je eksperimentalan, što je uvek uzbudljivo, ali i rizično. Uživam u mogućnosti da povežem dve umetnosti i verujem da ćemo napraviti uzbudljivu i drugačiju predstavu.

Marija Bergam Promo/Andrej Mihailović

Pored Marije Bergam, u predstavi igraju i plesači Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović-Zagorac, Miloš Isailović,Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Branko Mitrović, Milica Bajčetić, Nikola Živković i Dušan Bajčetić. Kostimografkinja je Slavna Martinović, kompozitorka Aleksandra Ðokić, dramaturg Nikola Zavišić, a video projekcije radi Filip Mikić.

Dunja Jocić Promo/Jelena Janković

Dunja Jocić je diplomirala na baletskoj akademiji u Roterdamu, a igrala je u prestižnim plesnim kompanijama poput trupe “Club Guy and Roni”, plesne kompanije “Emio Greco” (Holandija) i trupe „Ballet du Nord“ (Francuska). Za svoja koreografska ostvarenja dobila je brojne nagrade. Živi i radi u Amsterdamu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike