"Grane smo na vjetru" Darka Rundeka: 20 godina od koncerta u SKC (VIDEO)

22.12.2020

09:53 >> 09:54

0

Za nastupe je vladalo izuzetno interesovanje, a gostovali su violinistkinja Ana Đokić i perkusionista Papa Nick, dok je muzičar na bis u čast Milana Mladeno

"Grane smo na vjetru" Darka Rundeka: 20 godina od koncerta u SKC (VIDEO)
Copyright Promo / Vlasta Prohaska

Muzičar Darko Rundek prve samostalne koncerte u postpetooktobarskoj Srbiji održao je pre dve decenije, 20. i 21. decembra u rasprodatom Studentskom kulturnom centru i zbog izuzetnog interesovanja publike 22. decembra 2000. godine u prepunoj Hali sportova u Beogradu.

Povodom 20 godina od prvog predstavljanja nekadašnjeg frontmena Haustora u solo izdanju pred publikom u Srbiji, u organizaciji Long Play-a, sada je objavljen snimak živog izvođenja pesme “Grane smo na vjetru” iz SKC-a. Studijsku verziju Rundek je objavio na solo prvencu “Apokalipso” (1996), nakon čega je usledio drugi album “U širokom svijetu” (2000), koji je objavljen pred njegovo premijerno koncertno predstavljanje pred našom publikom, kada je, po njegovoj oceni, vladala “izuzetna energija”.

– Naši koncerti uvek su, ovde u Beogradu, bili izuzetno uzbudljivi. Uvek su ih ljudi dočekivali s puno interesa. I pored ovog dodatnog konteksta da sam ja zapravo prvi muzičar iz Zagreba koji je došao da svira u Beogradu, čini mi se da je sama svirka ispunila očekivanja, da je i događaj potpuno na tragu onoga što je bilo ranije. Bilo je neponovljivo kao što je uvek i bilo – rekao je tada Rundek Glasu javnosti.

Za koncerte je vladalo izuzetno interesovanje publike i medija, a gostovali su violinistkinja Ana Đokić (Orthodox Celts) i perkusionista Papa Nick, dok je Rundek na bis u čast Milana Mladenovića (1958-1994) izvodio pesmu “Ona se budi” Šarla Akrobate. Kritičar “Vremena” Dragan Kremer kasnije je pisao da se Rundek “našoj publici najzad vratio izvanrednim koncertima (dva puta SKC plus, na talasu opravdane euforije, treće veče u Hali sportova)”.

Pročitajte još

– Tada fizički teško dostupan publici u Srbiji, CD “Apokalipso” isprva nije bio naročito zapažen ovde, a pošto je i Darkov sledeći, izvrstan album “U širokom svijetu” zapravo dovršio stilsku putanju Haustora, sva nakupljena naklonost sa zadrškom je erupciju imala kad je Rundek među prvima, posle Miloševićevog pada, došao da održi koncerte u Beogradu – primetio je Kremer.

Igrom slučaja, 20 godina kasnije, Darko se otisnuo u novu muzičku pustolovinu, sada kao Rundek & Ekipa, objavivši početkom decembra dvostruki EP “Brisani prostor” (Menart/Long Play), sa kog su se izdvojili singlovi “Unutarnji glas”, “Tko su svi ti ljudi” i, nedavno, “Mila”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike