Simon Sinjore: Prva Francuskinja koja je osvojila Oskara i reklamirala šljivovicu

25.03.2022

20:15 >> 17:35

0

Do poslednjenjeg trenutka pored nje su bili ćerka Katrin, unuka Benžamena i Iv Montan

Simon Sinjore: Prva Francuskinja koja je osvojila Oskara i reklamirala šljivovicu
profimedia-0326016950 - Copyright Simon Sinjore Profimedia

Simon Sinjore bila je prva francuska glumica koja je osvojila Oskara, levičarka koja nikada nije bila član komunističke partije, supruga legendarnog francuskog pevača Iv Montana, žena koja je uspela da napravi svetsku karijeru.

Rođena je na današnji dan 1921. godine u nemačkom Vizbadenu.

- Bila sam još devojčica kad mi je otac govorio kako nikada ne smem ljude vrednovati prema konfesiji kojoj pripadaju – napisala je u svojoj autobiografiji, žena koja se celog života borila za ljudska prava. Tokom života družila se sa umetničkim velikanima poput Artura Milera, Pabla Pikasa i Luisa Bunjela.

Profimedia
 

Preminula je 30. septembra 1985. u svom domu, a do poslednjenjeg trenutka pored nje su bili ćerka Katrin, unuka Benžamena i Iv Montan. Dan kasnije francuski levičarski list “Liberation” osvanuo je s naslovnicom gde je preko cele strane bila njena fotografija, a u dnu je pisalo samo “Simon”.

Iako su prve uloge Simon Sinjore bile sporedne i trajale po nekoliko minuta, veličinu njenog talenta brzo su uočili filmski reditelji i do kraja Drugog svetskog rata postala je prepoznatljivo glumačko ime. Posle oslobođenja Francuske karijera joj je krenula još brže uzlaznom putanjom, posebno posle uloge prostitutke u filmu “Dede iz Antverpena” (1948).

Oskara je dobila 1960. godine za ulogu u filmu “Put u visoko društvo”.  Te godine pobedila je u konkurenciji Odri Hepbern, Elizabet Tejlor i Doris Dej.

Profimedia
 

Njen život obeležila je ljubavna priča sa velikim francuskim šansonjerom Montanom, koji je bio njen drugi suprug.

U svojim memoarima Iv Montan je početak njihove ljubavi opisao ovako: “Kao i uvek, žena je ta koja preuzima inicijativu i ja sam, kao i uvek, začuđen: tek kasnije sam otkrio duboku sramežljivost moje Simon”.

A bilo je tu svega: avanture, strasti, bekstva, neobuzdane ljubavi... Montan joj je bio postavio uslov da se razvede od prvog supruga.

- Treba stvarno ludo voleti pa srušiti jedan svet i krenuti u drugi, sasvim nepoznat. Uprkos svemu, uprkos svima… - napisala je u svojoj autobiografiji.

Profimedia
 

I kao po nekom nepisanom pravilu kad je reč o velikim ljubavima i ovde se pojavljuje ljubavni trougao. Ovog puta treća je bila Merlin Monro.  

Simon se sa svim borila kako je znala i umela, a na napise u medijima je govorila:

– Ne čudim se što joj se Iv svideo. I ja sam zaljubljena u njega, pa je razumem. Žena ima dobar ukus – odgovorila je Simon na pisanja u medijima.

Kada je tragično umrla  Simon je bila tužna i izjavila je: “Nikada nije saznala koliko je nisam mrzela”.

Simon Sinjore se zajedno sa Montanom zalagala za utopijski komunizam. Ostaće upisano da su 1957. godine, posetili Beograd i Josipa Broza Tita. U “Filmskim novostima” iz tog vremena ostao je “zapisani trag” fotografija na kojoj Iv Montan i Simon Sinjore reklamiraju rakiju šljivovicu, držeči flašu u ruci.   

I pored zalaganja za komunizam, oni ostaju verni načelu da ne pripadaju nijednoj partiji. Odlaze zajedno na proputovanje u Rusiju, a zatim u Ameriku.

Profimedia
 

Krajem sedamdesetih Simon se povukla u osamu svog stana na obali Sene gde je napisala  autobiografiju 1976. godine, a potom 1985. i roman “Adieu Volodia” o progonu Jevreja u Francuskoj za vreme Drugog svetskog rata. Pisanje joj je donosilo veliku radost, uprkos tome što je imala ozbiljnih problema s vidom zbog propadanja mrežnjače, pa je roman završila razabirući tek senke.

Sahranjena je na čuvenom pariskom groblju Per Lašez, a šest godina kasnije pored nje je sahranjena i ljubav njenog života Iv Montan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike