Najoriginalnija vizija propasti sveta: Vizuelno rešenje FAF omaž filmu "Kičma"

10.11.2020

10:50

0

Šire gledano režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak sveta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas... Mislim da je zadatak umet

Najoriginalnija vizija propasti sveta: Vizuelno rešenje FAF omaž filmu "Kičma"
Copyright Promo / FAF

Festival autorskog filma održaće se od 27. novembra do 4. decembra i predstaviće 12 filmskih ostvarenja u takmičarskoj selekciji, a vizuelni identitet ove godine inspirisan je filmom “Kičma” reditelja i scenariste Vlatka Gilića.

Vizuelno rešenje predstavlja omaž originalnom plakatu filma premijerno prikazanom na Kanskom festivalu 1975. godine, a dva ključna motiva ovog dela – opasno zagađenje vazduha u gradovima, kao i epidemija nepoznate bolesti koja se širi – pokazuju se danas duboko proročanskim u trenucima globalne krize i pandemije koje čovečanstvo ove godine proživljava.

– Šire gledano režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak sveta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas… Mislim da je zadatak umetnosti odlaganje te fatalne premijere – izjavio je u jednom davnom intervjuu Vlatko Gilić.

Autori plakata ovogodišnjeg Festivala autorskog filma su Braća Burazeri – Nikola i Nenad Radojčić.

 

Promo

Oni su zajedno sa Srdanom Golubovićem inspiraciju pronašli u „najoriginalnijoj viziji propasti sveta“.

– Paranoja, otuđenost, gušenje i nemoć – sve nekako vezano za sumanuti trenutak u kome se čovečanstvo trenutno nalazi. Borba za bilo kakav pokušaj stvaranja i konstantno navikavanje na nove rutine i procese. Nada da ćemo uskoro uplivati u mirne vode i neku dobru luku – izjavio je Nikola Radojčić.

Film „Kičma“ biće počasno prikazan na ovogodišnjem Festivalu. Većina autorovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa ovim Gilićevim ostvarenjem.

Značaj njegovog autorskog rada ogleda se u tome da se čak tri njegova rada, ujedno i jedina autorska dela iz bivše Jugoslavije, nalaze u kapsuli u atomskom skloništu muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe.

FAF će predstaviti 12 filmskih ostvarenja u borbi za Gran Pri, a pobednička nagrada nosi ime velikog umetnika Aleksandra Saše Petrovića.

Publika će se upoznati i sa naslovima koji će se naći u selekcijama „Hrabri Balkan“, „Bande a part“, „Acid“, kao i naslovima iz kanske selekcije posvećene studentima „Cinefondation“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike