Ekskluzivno: Goran Bogdan za 24sedam o nominaciji za Evropsku filmsku nagradu

11.11.2020

13:25 >> 17:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Popularni glumac je jedini iz regiona nominovan za ovo veliko priznanje

Ekskluzivno: Goran Bogdan za 24sedam o nominaciji za Evropsku filmsku nagradu
Copyright Promo/Firefly Productions

Evropska filmska akademija i EFA Productions iz Berlina, udruženi sa Evropskim filmskim festivalom iz Sevilje, objavili su nominacije u svim kategorijama za 33. dodelu Evropskih filmskih nagrada, koja će se održati virtuelno, a glumac Goran Bogdan je jedini iz regiona nominovan za najboljeg glumca za film “Otac” Srdana Golubovića.

Ekskluzivno za naš portal čuveni glumac je u šaljivom tonu prokomentarisao ovu nominaciju:

– Šta reći!? Presretan sam, posebno kad vidim ko je još nominovan. U ovako ludoj godini umjetnost ipak opstaje i traje. Još da i mi sve preživimo i biće dobro – rekao je Bogdan.

Više od 3.800 članova EFA glasaće za pobednike koji će biti predstavljeni u nizu virtuelnih događaja od 8. do 12. decembra, usled pogoršane situacije sa pandemijom

– Da bi proširio platformu na više evropskih filmova u ovo teško vreme za evropsku kinematografiju i umetnike, odbor EFA odlučio je da izuzetno poveća nominacije u kategoriji celovečernjih igranih filmova i u dokumentarnoj kategoriji sa pet na šest naslova – objasnio je Majk Dauni, predsednik EFA.

Za najbolji Evropski film u konkurenciji su sledeća ostvarenja: “Druga runda” Tomasa Vinterberga (Danska, Holandija, Švedska), sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi, već uveliko uspešan “Berlin Alexanderplatz” Burhana Kurbanija (Nemačka, Holandija), “Telo Hristovo” Jana Komasa (Poljska, Francuska), koji se neko vreme prikazuje i u domaćim bioskopima.

Za tu nagradu takmiči se i zapaženo delo “Martin Eden” Pjetra Marčela (Italija, Francuska), šokantan, mučan i kontroverzan film “Obojena ptica” Vaclava Marhula (Češka republika, Ukrajina, Slovačka) i “Undine” Kristijana Pecolda (Francuska, Nemačka).

Promo / Maja Madić

Evropski dokumentarni film u selekciji ima sledeća imena: “Kolektiv” Aleksandra Nanau (Rumunija, Luksemburg), “Asaša, moj dom” Radua Kijornusiusa (Rumunija, Finska, Nemačka), “Gunda” Viktora Kosakovskog (Norveška, SAD), “Mala devojka” Sebastijana Lifšica (Francuska), “Saudi Runaway” Suzane Regine Meurs (Švajcarska) i “Pećina” Ferasa Fajeda (Danska, Arapska republika Sirija).

Kategorija Evropski kratki igrani film donosi isto žestoku konkurenciju talentovanih autora – “Sve mačke su sive u mraku” Lase Linder (Švajcarska), “Genius Loci” Adrijana Merigea (Francuska), “Past perfect” Jorgea Džakoma (Portugal), “Sun Dog” Dorijana Džespersa (Belgija, Rusija) i “Ujka Tomas, brojeći dane” Regine Pesoa (Portugal, Kanada, Francuska).

Zanimljivo je da su u nominacijama za najboljeg evropskog reditelja i neki autori čija dela nisu ušla u uži izbor za najbolji film, što se odnosi na čuvenu Anješku Holand za ostvarenje “Šarlatan”, koje je oduševilo publiku i žiri na Festivalu evropskog filma Palić 2020. U tu grupu spada i slavni francuski reditelj Fransoa Ozon sa filmom “Leto ’85”, kao i Maria Sodal sa naslovom “Nada”, koji je takođe bio i te kako zapažen na Paliću, jer je proglašen za najbolji na toj filmskoj smotri.

Goran Bogdan u filmu “Otac” Promo/Maja Medić

Ostali režiseri imaju i svoje filmove u kategoriji Najbolji evropski film – Jan Komas za kontroverzno “Telo Hristovo”, Pietro Marčelo za “Martina Edena” i Tomas Vinterberg za dramu “Druga runda”.

Za najbolju evropsku glumicu biće verovatno “mrtva trka” između ovih dama: Paula Bir (“Undine”), Nataša Bereznaja (šokantno delo “Dau. Nataša”), Andrea Bren Hovig (“Nada”), En Dal Torp (“Charter”), Nina Hos (“Moja mala sestra”) i “Marta Nieto (“Mati”).

Najbolji evropski glumac biće jedan od ovih šest umetnika: Goran Bogdan za izuzetnu ulogu u sprskom filmu “Otac” Srdana Golubovića, koji je već osvajao nagrade za glumu u Puli, Nišu i svetskim smotrama; Elio Germano za dramu “Hidden Away”, Bartoš Bjelenja (“Telo Hristovo”), Luka Marineli (“Martin Eden”), uvek odlični Mads Mikelsen (“Druga runda”) i čuveni holivudski glumac Vigo Mortensen za evropski projekat “Falling”.

Poslednja nominacija posvećena je esencijalnom zanimanju u sedmoj umetnosti, od čega sve počinje, a to je – scenario. Ove godine su nominovani: Kosta-Gavras (“Adults in the Room”), Martin Behke i Buran Kurbani (“Berlin Alexanderplatz”), Damiano i Fabio D’ Inocenco (“Bad Tales”), Pjetro Marčelo i Mauricio Brauči (“Martin Eden”) i Tomas Vinterberg i Tobias Lindholm (“Druga runda”).

Zanimljiva je činjenica da su u evropskim filmovima, barem sudeći po nominovanim ostvarenjima, reditelji gotovo kompletni autori, odnosno potpisuju uvek i scenario, samostalno ili u saradnji sa kolegama dramaturzima. Retko gde je film snimljen samo po scenariju drugog, a da režiser nije učestvovao u njegovom pisanju.

PROČITAJTE JOŠ: Završeno emitovanje serije „Močvara“: Od kontroverze do obožavanja

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike