Radoš Bajić za 24sedam: Izgubio sam velikog prijatelja

12.11.2020

10:13 >> 12:14

0

Toplinom i dobrotom svoje duše i snagom svog neizmernog talenta, Mirko Babić nam je podario Dragojla i osvojio nas, kazao je reditelj

Radoš Bajić za 24sedam: Izgubio sam velikog prijatelja
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Mirko Babić preminuo je danas u 72. godini, a njegovo odlazak s velikom tugom potvrdio je Radoš Bajić, reditelj serije “Selo gori, a baba se češlja” u kojoj je poznati glumac igrao Dragojla.

– Veoma tužan dan. Smrt Mirka Babića je ogroman gubitak za srpsku kulturu, teatar, film i televiziju. Izgubio sam velikog prijatelja i kolegu sa kojim sam sarađivao 40 godina. Neka moj dragi brat počiva u miru – kazao je Bajić za naš portal.

Babić je pre tri godine u Knjaževsko-srpskom tetru obeležio jubilej – 45 godina rada u tom pozorištu i odlazak u penziju, kada su njegove kolege i saradnici o njemu govorili s puno hvale i pijeteta.

Tom prilikom reditelj Bajić je pričao o svojoj višedecenijskoj saradnji i prijateljstvu sa Babićem, posebno se osvrnuvši na ulogu Dragojla.

– Toplinom i dobrotom svoje duše i snagom svog neizmernog talenta, Mirko nam je podario Dragojla i osvojio nas. Na svom mopedu, pored skele sa blinkerom, u skromnoj kućići sa belim duvarima, u svojoj samoći, u plemenitosti i u časti. U tajni koju je nosio, u muci kojoj je uvek prkosio. I dok se baba češljala, a selo gorelo, celu deceniju smo veliki, dobri i neponovljivi Mirko i ja, sa Gagom, Mandom i preko pet stotina kolega glumaca, živeli svoje duple živote, sa dušama junaka koje smo igrali. I narod nam je poverovao, mi smo mu se poklonili i narod se poklonio nama – rekao je tada Bajić.

Printscreen / Youtube

Glumac Feđa Stojanović je tom prilikom istakao da je Babić uvek voleo Kragujevac i njemu ostao veran.

– Bili smo u odličnoj klasi i svi smo dobili pozive da radimo za velika pozorišta. On je govorio: “Kada ja budem igrao Kralja Lira, vi ćete još uvek da nosite tacne!“ I nosili smo jedno vreme tacne, ali niko osim Mirka sa naše klase nikada nije odigrao Kralja Lira – sećao se Stojanović.

Nadahnuto, o Mirkovim ulagama i glumačkoj misiji, govorila je i Dragana Bošković, reditelj i autor monografije o njegovom životu i radu.

– Bio je glumac koji je izašao bez žaljenja iz kruga dvojke i od ovog grada napravio teatropolis. Ono što je doneo srpskom pozorištu, ne samo Knjaževsko-srpskom tetru u Kragujevcu, mora da se zapamti zauvek, jer to je nešto što ne samo da ne sme da se zaboravi, nego i ne može da se zaboravi. To je takav jedan veliki opus i jedno veliko delo, posebno po svemu, da mislim da će svaka istorija srpskog pozorišta to pamtiti kao jednu veliku glumačku karijeru – rekla je tada Boškovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike