"Ovde leži Ljuba Čuburac, umro na vreme, boli ga... uvo": Sećanje na legendarnog Ljubu Moljca

22.01.2022

18:30

0

Pojavio se u oko 50 filmskih naslova, a glavnu ulogu imao je samo u jednom pozorišnom komadu po kojem je i ostao prepoznatljiv

"Ovde leži Ljuba Čuburac, umro na vreme, boli ga... uvo": Sećanje na legendarnog Ljubu Moljca
ljuba moljac (12) - Copyright YouTube/ Stars Media International

Umro je kako je i živeo, na sceni, a pravo ime mu je bilo Miodrag Andrić

Ljuba Moljac preminuo je na današnji dan, 22. januara 1989. godine, tokom kabaretske predstave „Tri nosketara“. U trenutku kada mu je pozlilo na sceni publika je pomislila da je to samo još jedna više kerefeka koju je toliko puta izvodio. Na toj turneji bio je sa kolegama po smehu Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem.

Ljuba Moljac rođen je 1943. godine u Kragujevcu, a odrastao je na Čuburi u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea 212.

YouTube/ Stars Media International
 

Mnogi su ga poredili sa Basterom Kitonom jer  se u „najsmešnijim situacijama nije smejao“. Drugi su ga poredili sa američkim komičarem Lenijem Brusom.

Ono što ga je posebno krasilo je i humor na sopstveni račun. Pa je tako ostala urezana jedna njegova replika koja nas tera da i pored tužnog kraja, kada pomislimo na Ljubu Moljca uvek imamo osmeh na uglu usana.

"Ovde leži Ljuba Čuburac, umro na vreme, boli ga... uvo".

Ljuba Moljac se pojavio u oko 50 filmskih naslova, a glavnu  ulogu imao je samo u jednom pozorišnom komadu po kojem je i ostao prepoznatljiv.

YouTube/ Stars Media International
 

Reč je o monodrami  koju je izvodio po tekstu Dragana Aleksića o lažnom fudbaleru Ljubi Moljcu, patološkom lažovu koga se ni baron Minhauzen ne bi postideo.

Zanimljivo je da Ljuba Moljac na početku svoje karijere  nije imao komične uloge. Prvi put se u filmu pojavio u satiričnoj drami "Inspektor" 1965. godine. Igrao je i u maestralnom ostvarenju Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo". Glumio je Ibru, mrzovoljnog šljakera koji u jednom trenutku provocira Džimija Barku da peva "Marš na Drinu".

Veću ulogu dobio je u remek-delu Dušana Makavejeva "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" (1967).

YouTube/ Stars Media International
 

Međutim, ono što ga je u karijeri izdvajalo od ostalih jesu njegovi komični solo nastupi koje je izvodio u maniru američkih "stendap" umetnika. Zato su ga mnogi zvali prvi "stendap" komičar iz Srbije.

Ljuba je jako voleo sport,  a najviše ga je zanimala atletika. Pored toga, njegova supruga i on bili su pasionirani ljubitelji jamba, znajući da bacaju kockice satima...

Mnogo je voleo glumu i bio joj posvećen i to najbolje može da ilustruje njegova rečenica: "Strašno volim vredne ljude. Talenat je jedno, ali rad je najvažniji".

Zato možda nije čudno što je poslednje sate proveo na svom “radnom mestu” - na sceni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike