Tamara Aleksić: Jezivo je što je umetnost svedena na serviranje trikova, odsečene glave i skidanje

22.01.2022

15:30

0

„Privilegija je biti toliko razmažen da ti je veći CV odbijenih uloga nego prihvaćenih“, ističe glumica

Tamara Aleksić: Jezivo je što je umetnost svedena na serviranje trikova, odsečene glave i skidanje
Copyright Promo/Madlenianum/Zoran Škrbić

Tamara Aleksić igra glavnu žensku ulogu u obnovljenoj predstavi "Veliki Getsbi", koja se posle šest godina vraća na scenu Madlenianuma 26. januara, sa malo drugačijom ekipom, ali će komad biti podjednako uzbudljiv kao i u originalnoj postavci, kako ističe glumica.

Branislav Trifunović i Tamara Aleksić u predstavi “Veliki Getsbi” Promo/Madlenianum/Zoran Škrbić
 

Aleksićeva igra Dejzi koju mnogo voli jer oseća da je učinjena nepravda prema tom liku pošto je u svakoj filmskoj verziji dela Skota Ficdžeralda, ili u pisanim analizama, opisana kao "razmažena, lepa bogatašica koja je glupa".

- Razmažena? Ok. Lepa? Zavisi od oka posmatrača. Bogatašica da, ali glupa? Nisam sigurna. Mislim da cela njena nesreća dolazi iz toga što ona nije glupa - ocenila je glumica.

Prema njenim rečima, problem Getsbija, Dejzi i ostalih likova u drami je "što žive svoje 'imidže' a ne svoje suštine, i što bi jako voleli da promene svoju istoriju, a plaše se da išta urade za svoju budućnost i stoje u pat poziciji".

Tamara Aleksić Foto: Zoran Škrbić
 

Na konstataciju da joj leže uloge epohe kao što je Lenka Dunđerski u filmu "Santa Maria della Salute“, glumica se našalila:

- Sad sam polu-žena polu-epoha, i malo mi je teže da igram savremene likove.  Nema nikakve razlike, suštinski se ništa ne menja, koliko god to zvučalo nekome pesimistično ili optimistično. Neke moralne, socijalne norme ostaju. Čovek se ne menja, svako ima svoje osnovne psihološke crte, a ovo su samo okolnosti.

Aleksićeva je rekla da joj je Dunđerski bila veoma zanimljiva kao obrazovana osoba iz dobre kuće o kojoj se pričalo da je najvećom brzinom terala kočije u Novom Sadu.

- Već tad smo imali ženu vozača. Postoji tu i neki bunt, prepoznaš taj neki mangupluk pa se povežeš.  

Promo/Goran Đukanović
 

Upitana da li joj nedostaju priče kakva je mini serija "Čudne ljubavi", Aleksićeva smatra da je greška produkcija, televizija, glumaca i producenata to što podrazumevaju šta bi publika htela, iako je niko konkretno ne pita, nego joj se serviraju opcije.

Glumica ističe da u životu nije dobila toliko komentara da su "Čudne ljubavi" "konačno nešto lepo“. Prema njenom mišljenju, jezivo je što je umetnost svedena na serviranje trikova, a "Čudne ljubavi" su "nešto što nema te trikove, nema odsečenih glava, niko se nije skinuo.“

- Ovo je emocija. Mislim da je glumac i reditelj Nikola Kojo to maestralno spakovao i da to sadrži njegov senzibilitet i šarm. Da mi neko kaže da se nastavlja sutra, rekla bih: ''Tu sam, radim za džabe, šta god vam treba.“

Film "Pucnji u Marseju" / Promo
 

Komentarišući trenutnu televizijsku hiperprodukciju u Srbiji, Aleksićeva je podsetila na pravilo njenih starijih kolega da se uloge biraju zbog fantastične ekipe, finansija, inspirativnog lika kog treba braniti, pouke i priče koja se želi podeliti sa svetom.

- Tužno je što se vrlo retko dešava makar dve uloge da se poklope. Nego izabereš jednu ili nijednu. Privilegija je biti toliko razmažen da ti je veći CV odbijenih uloga nego prihvaćenih. Ali na kraju dana, ako si već izabrao nešto što voliš da radiš onda je i tvoja odgovornost prema ljudima koji će to gledati - ocenila je glumica zaključujući da je prihvatanje učešća u nečemu što ne bi kao gledalac razumela "malo licemerno".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike