Dan žalosti u Kragujevcu: Sahranjen glumac Mirko Babić

15.11.2020 | 15:39 >> 06:03

Autor: Redakcija 24sedam

Veličanstven glumac i divan čovek. Otišao je tiho u skladu čuvene rečenice Dragojla nemoj da se ljutiš. Dragi moj, hvala ti na svemu što si nam dao, kaza

Copyright Mirko Babić komemoracija Foto Knjazevsko Srpski teatar

Glumac Mirko Babić sahranjen je danas na Varoškom groblju u Kragujevcu, a u ime kolega i prijatelja oprostio se reditelj Radoš Bajić, koji je istakao da je odlazak čoveka kakav je bio Mirko, veliki gubitak.

Prethodno je u prisustvu članova porodice održana komemoracija u njegovom Knjaževsko-srpskom teatru, te je o dugoj i plodnoj Babićevoj karijeri govorio direktor Miloš Krstović.

– Njegova posvećenost misiji pozorišta i umetnosti glume ispisala je zlatne stranice kragujevačkog teatra, mada su njegova ostvarenja odavno prevazišla i Grad i Teatar – istakao je Krstović.

Od velikog glumca oprostila se i Nada Jurišić, prvakinja drame u KST, kao i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Kako je navedeno ovom prilikom, Babić je u svojoj bogatoj karijeri ostvario više od stotinu pozorišnih uloga, uglavnom na matičnoj sceni, ali i u Beogradskom dramskom, Ateljeu 212, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i brojnim drugim pozorištima.

 

Copyright Printscreen / Youtube / RTS

Na filmu i televiziji ostvario je više od 50 uloga, a najveću popularnost stekao je u seriji Radoša Bajića – “Selo gori a baba se češlja“.

U njoj je, dugi niz godina, glumio sa plejadom glumaca, među kojima je bila i Olga Odanović. Velika glumica se rečima punim pijeteta oprostila od svog prijatelja.

– Naš jednostavan, nenametljiv Mirko! Veličanstven glumac i divan čovek. Otišao je tiho u skladu čuvene rečenice Dragojla “nemoj da se ljutiš”… Dragi moj Mirko, hvala ti na svemu, što si nam dao i ostavio iza sebe – kazala je Odanovićeva za naš portal.

Copyright Antonio Ahel/ATAImages

U pomenutoj seriji glumio je i sa Ivanom Vučkovićem koji je tumačio ulogu sveštenika Đorđa.

– Mirko Babić, čovek velikog srca i bezgraničnog dara i talenta. Sada počinje njegov drugi život, koji će se ogledati u našem sećanju. A sećaćemo ga se – tog pre svega dobrog i plemenitog čoveka i gospodina glumca. Hvala ti, dobri čoveče na svakoj pohvali, primedbi i savetu, životnom i profesionalnom – rekao je Vučković.

Povodom smrti Mirka Babića u Kragujevcu je danas proglašen Dan žalosti.

 

Pročitajte još: Radoš Bajić za 24sedam: Izgubio sam velikog prijatelja

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam