Srbija ostaje bez „Egzita“?

17.11.2020

14:22 >> 16:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Kao novi domaćini, u igri su Hrvatska i Crna Gora, ali i arapske države

Srbija ostaje bez „Egzita“?
Copyright Promo / Exit foto tim

Srbija bi mogla da ostane bez Exit festivala, jer su organizatori zbog finansijskih problema prinuđeni da razmišljaju o preseljenju, pa postoji opcija da se jubilarno 20. izdanje festivala preseli u Umag, preneo je danas hrvatski portal Jutarnji.hr. Portal piše da je razlog mogućeg preseljenja finansijske prirode i da leži u činjenici da Srbija, kako navode, nije napravila plan kojim bi specijalnim paketima pomoći u vreme pandemije podržala najugroženije grane turizma, među kojima su svakako muzička i festivalska industrija, jer su to sada zabranjene delatnosti bez ikakvih prihoda.

„Egzit“ je ove godine trebalo da napravi spektakl za 20 godina postojanja, ali je bio prinuđen da festival pomeri za 2021. godinu i da ima samo onlajn izdanje, koje je, doduše, gledalo više miliona ljudi. Srbija nije uputila dodatnu pomoć, ali je i smanjila uobičajena godišnja davanja projektima iz kulture i turizma, uključujući i Exit, navodi list.

Novosadski „Egzit“ bi tako u Istri, u Hrvatskoj, ugostio već potvrđene zvezde – Dejvida Getu, Solomuna, Ninu Kravic, Pola Kalkbrenera, Pola van Dajka i mnoge druge, čiji su nastupi najavljeni za 2021. godinu.

ATA Images

„Egzit“, jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova, do sada je turizmu doneo 200 miliona evra, a novi dom bi, navodno, mogao pronaći i u Crnoj Gori, osim u Hrvatskoj, a razmišlja se i o pojedinim bogatim arapskim zemljama.

Tragom ovih navoda, a u želji da saznamo da li je pisanje hrvatskog portala istina ili tek želja da se čuveni srpski festival preseli u susednu zemlju, kontaktirali smo s gospodinom Sanjinom Đukićem, koji nam je, kao PR festivala, izneo zvaničano saopštenje „Egzita“, koje prenosimo u celosti:

Poznata je činjenica da smo tokom godina dobijali puno ponuda da se EXIT preseli iz Novog Sada i Srbije u drugu državu, jer gotovo svaka zemlja na svetu želi da u svojoj turističkoj ponudi ima jedan od najvećih svetskih festivala koji svake godine donosi desetine miliona evra lokalnom turizmu. Takve ponude smo do sada kategorički odbijali, jer želimo ostati i razvijati festival u našem gradu i zemlji. Nažalost, to ne zavisi samo od nas – rekao je Đukić za portal 24sedam.

Iako se festival ovog leta nije održavao u regularnom izdanju, organizatori su pokrenuli projekat Life Stream, u kom su nastupile neke od najvećih zvezda današnjice. U publici je bio strogo ograničen broj ljudi, ali je putem interneta ovaj projekat pratilo više od šest miliona ljudi iz celog sveta, što Life Stream čini jednim od najvećih ovogodišnjih festivalskih projekata na svetu.

„Egzit“ je, pri svom osnivanju, bio simbol generacija posleratne Srbije i mladalačke snage koja je stvarala novu i optimističniju sliku zemlje. Iako je danas komercijalniji nego što je bio na samim počecima, „Egzit“ je i dalje festival koji je simbol takve Srbije, ali ova kriza i izostanak podrške doveli su toga da u „Egzitu“ preseljenje sada smatraju realnom opcijom, možda već iduće godine, navodi Jutarnji.hr.

Promo / Exit foto tim

Po saznanjima, Crna Gora je možda trenutno najbliža tome da postane novi dom festivala, jer uz pomoć „Egzita“ želi da privuče mlade širom sveta, i to je grupa koja se u doba krize najlakše odlučuje da putuje bez obzira na pandemiju. Crna Gora računa da bi joj „Egzit“ u budžet mogao sliti i više od 30 miliona evra iduće godine, a vrednost promocije za tamošnji turizam mogla bi biti i iznad sto miliona.

„Egzit“ je dobio veoma unosnu ponudu i iz jedne vrlo bogate arapske zemlje, koja želi da ga učini najvećim festivalom na svetu i da poveća broj posetilaca na više od pola miliona, uz svirke najvećih svetskih zvezda. Međutim, i uz mogućnost veće zarade, „Egzit“ je verovatno bliža ideja selidbe u susednu zemlju, jer bi malo ko od domaće publike mogao da krene na put na Bliski istok, zato što je to i finansijski i organizaciono prilično problematično.

Hrvatski portal piše da je prednost Umaga u odnosu na Crnu Goru znatno bolja povezanost avionskim linijama sa celom Evropom.

Gde god „Egzit“ na kraju završio, očekuje se da će turističkoj privredi te države u sledećoj deceniji doneti oko 200 miliona evra, sa još većom vrednosti u promociji, koju je Si-En-En procenio na 87 miliona američkih dolara godišnje, a magazin “Ekonomist“ je ovaj segment doprinosa „Egzita“ Srbiji stavio u kategoriju „neprocenjivo“.

U kojoj će zemlji „Egzit“ zaista proslaviti veliku dvadesetogodišnjicu, trebalo bi da se konačno sazna do kraja ove turbulentne godine.

PROČITAJTE JOŠ: Beogradski džez festival: Stari zvuk, nova realnost

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike