U čemu je tajna uspeha Sali Runi kod milenijalaca

04.12.2021

13:00

0

Glavne teme koje autorka obrađuje su: seks, nesigurnost, usamljenost, prijateljstvo i digitalno hipersvesno doba

U čemu je tajna uspeha Sali Runi kod milenijalaca
Copyright Sali Runi/Profimedia

Irkinju koja je napravila pravu pomamu za knjigom među tinejdžerima krase mnogi kvaliteti.

Ono što je izdvaja od ostalih je što se poistovećuje sa ljudskim problemima i sudbinama, pa je tako odbila da objavi svoj roman u Izraelu, u znak solidarnosti sa palestinskim narodom.

Mnogi je po svom uticaju porede sa Gretom Gervig i Linom Danam. Takođe, dobila je i epitet Selindžer snepčet generacije. 

Tajna uspeha Sali Runi je tome je u što se u njenom načinu pisanja mnogi mogu prepoznati. Ona piše kao da je sve proživela i u svom romanu daje svoj ličan doživljaj. Ono što je najvažnije autorka se obraća onima koji osećaju teret svakodnevnice.

Sali Runi publici se prvi put predstavila romanom Conversations with Friends (2017).

Po knjizi Normal People snimljena je hit serija, te Beautiful World Where Are You.

Kroz Normal People nedvosmisleno se provlači uloga politike, iako je štivo naizgled pitka ljubavna priča. Ipak, kada se zagrebe ispod površine na videlo izlaze razni problemi i njihovi uzroci, a jedan od njih je i klasna pripadnost.

Glavni junak Konel oseća se inferiorno u odnosu na svoju devojku Merijen, iako pohađaju istu školu. Zanimljivo je da je u životu uvek moguć obrt, pa da od nedopadljive devojke procvetate u veoma zabavnu i atraktivnu, te od momka koga obožavaju u osrednjeg lika.

Ovde bismo mogli istaći i veliki ulog preseljenja u drugi, veći grad, i pitanje da li je dobro preseći sve mostove sa prošlošću, ili ostati povezan sa korenima i starim vezama.

Postoji nešto što je zajedničko svim junacima iz pera ove dame, a to je individualnost u neprestanoj žudnji za intimnošću. 

U tome je upravo i paradoks današnjeg vremena, ali ohrabruje nadasve pozitivan ton i poruka da, iako ponekad izgubljeni, možemo krenuti u susret jedni drugima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: City magazine

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike