Sećanje na Tihomira Arsića: Ispraćen uz pesmu „Tamo daleko“ sa zastavom Srbije preko kovčega

30.11.2021

16:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac nas je napustio 7. decembra prošle godine, a sahrana je održana šest dana kasnije u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu

Sećanje na Tihomira Arsića: Ispraćen uz pesmu „Tamo daleko“ sa zastavom Srbije preko kovčega
Tihomir Arsić - Copyright Tihomir Arsić/Porodična arhiva

Narodno pozorište u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na dugogodišnjeg člana ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomira Arsića održaće u  nedelju, 5. decembra, u 12 časova program „Sećanje na prvaka drame Tihomira Arsića“, na sceni „Raša Plaović“.

O Arsiću će govoriti rediteljka Ivana Vujić Kominac, glumci Lepomir Ivković, Ivana Žigon, Ivan Isailović, pisac Žarko Jokanović i filmski reditelj Aleksandar Mandić.

Biće prikazan i film o Tihomiru Arsiću, reditelja Balše Đoga, koji će nas podsetiti na neke od antologijskih uloga prerano preminulog glumca.

Tihomir Tika Arsić ATAImages/ M. M.
 

Tihomir Arsić nas je napustio 7. decembra 2020. godine, a sahrana je održana šest dana kasnije u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu. Ispraćen je uz pesmu „Tamo daleko“, sa zastavom Srbije preko kovčega.

Tihomir Arsić rođen je 1957. godine u Zemunu. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

Skrenuo je pažnju na sebe 1981. godine, kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami „Romeo i Julija“, u režiji Steve Žigona.

Od 1984. godine postao je stalni član glumačkog ansambla. Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima. 

Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin, u „Idiotu“ Dostojevskog, u režiji Steve Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom - „Zlatnog viteza“ u Moskvi i Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Promo/Narodno pozorište
 

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi „Solunci govore“, po tekstu Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze.

Arsića će publika pamtiti i po monodrami „Tako je govorio Broz“, sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta.

Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji.

Debitovao je u filmu „Sinovi“ Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975. godine, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u „Dečku koji obećava“, „Igmanskom maršu“, „Velikom transportu“, „Pejzažima u magli“, „Lageru Niš“, „Balkan ekspresu“, „Boju na Kosovu“, „Uslovnoj slobodi“... kao i serijama „Ne tako davno“, „Vuk Karadžić“, „Tragom Karađorđa“, „Šesto čulo“, „Ubice mog oca“, „Kralj Petar Prvi“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike