Vedrana Rudan: O nasilju u porodici koje je preživela i odluci da više ne bude žrtva bolesnika

30.11.2021 | 06:30

Autor: Dejan Ćirić

„Sve žene sveta morale bi skupiti hrabrost i reći koliko lica ima mržnja koju prema tebi oseća ljubav tvog života, otac tvoje dece“, ističe književnica

Copyright ATA Images

Kad je nastao, pre skoro 20 godina, bio je ispred svog vremena. Danas je nažalost i dalje aktuelan. Roman „Ljubav na posljednji pogled“ Vedrane Rudan je po autorkinoj oceni i njen najbolji roman, a govori o nasilju u porodici i ženi koja odlučuje da više ne bude žrtva nasilnika.

U predgovoru za Lagunino izdanje Vedrana je istakla da joj je teško da piše o ovoj knjizi. Nasilje u braku je danas tema o kojoj se snimaju filmovi, serije, pišu knjige.

Promo/Laguna
 

„Sve žene sveta morale bi skupiti hrabrost i reći koliko lica ima mržnja koju prema tebi oseća ljubav tvog života, otac tvoje dece. I ne, u toj borbi za pravo na život osobe, ne igračke u rukama bolesnika, nikad ne bismo smele posustati. One koje nisu zlostavljane trebale bi pomagati svojim nesrećnim sestrama, reći im da život ne mora biti samo pakao“, piše Vedrana i dodaje:

„Ovo je knjiga o Zlu, priča jedne Tilde koja se spasila. Napisala sam je 2003. godine, u jednom dahu. Je li to knjiga o meni? Jesam li ja Tilda? Bila sam. Godinama sam legala na sto za seciranje i od gospodara mog života slušala šta trebam učiniti da bih bila bolja. Njemu. Živi sam dokaz da se može iskoračiti. Matilda je iskoračila. I vi to možete. Niste lutke, niste igračke, niste ’krive’, vi ste ljudska bića koja imaju pravo na duboko disanje.“

Promo / Rino Gropuzzo
 

„Ljubav na posljednji pogled“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam