Vedrana Rudan: Živimo u vremenu u kojem roditelji reklamiraju svoju nevinu decu

19.05.2021

06:33 >> 07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Autorka ne krije da je ceo život najviše dotiču mržnja, nasilje i potreba jednog ljudskog bića da povređuje drugo, jer je to, kaže, tema kojoj ne može d

Vedrana Rudan: Živimo u vremenu u kojem roditelji reklamiraju svoju nevinu decu
Vedrana Rudan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Nova knjiga Vedrane Rudan „Puding od vanilije“ zbirka je njenih kolumni koje prikazuju svakodnevni život, odnosno sitnice koje ga čine, a kako i sama autorka kaže, knjiga je o životu i svim onim slatkim i gorkim stavrima. U svom prepoznatljivom stilu, sočno i pikantno, Rudan u najnovijoj knjizi piše o licemernim sveštenicima, korumpiranim političarima, obespravljenim ženama i životu u doba korone.

Zbirka kolumni koje je pisala u poslednje tri godine nosi naslov koji asocira na hranu i kuvanje, a spisateljica za koju je poznato da ne voli da kuva pojašnjava da je i kuhinja jedna od neizostavnih stvari koje čine život.

– Knjiga je o životu i svim onim slatkim stvarima, ali i gorkim. Dakle, život nam je grickanje, gutanje, žvakanje, a knjiga je upravo o tome – ističe Rudan.

Kaže da tim kolumnama poručuje sebi neku istinu, koja ne mora biti istina, i to o ljubavi, deci, mržnji, politici i katoličanstvu, a ujedno prikazuje sliku vremena u kome danas živimo.

Tanjug/Jadranka Ilić

Književnica inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu koji se stalno prepliće u sukobu između lepote i one crne strane koju sa sobom nosi.

– Vidim jabuku u cvatu, divim se njenoj lepoti i tražim način da to uklopim u kolumnu koja govori o tome kako muž mlati ženu. To je nešto za moju dušu, jer život vidim crno-belo, pa tako o njemu i pišem – objašnjava autorka.

Ne krije da je ceo život najviše dotiču mržnja, nasilje i potreba jednog ljudskog bića da povređuje drugo, jer je to, kaže, tema kojoj ne može da odoli.

– To je ono što me pogađa, saosećam se sa žrtvom, a razumem zločinca, jer ih svakodnevno viđam, i tako shvatam njegov poriv da silom nadoknadi činjenicu da nije ljudsko biće. Shvatam žrtvu koja nema snage da mu se odupre što me uvek dovede u stanje žestokog besnila – rekla je Rudan.

Promo / Laguna

Za svoju slobodu se, kako kaže, krvavo izborila, jer bez nje ne može da živi, a borba za nju predstavlja uživanje.

– Da mi neko oduzme slobodu umrla bih isti čas – ističe i dodaje da treba prepoznati sebe i uživati u životu.

– Trebalo bi znati šta hoćeš. Ako ti je lepo da budeš rob – super, živi svoj život roba. Ipak, ja sam se uvek osećala bolje u ulozi borca, bez obzira na cenu – kaže autorka.

Tanjug/Jadranka Ilić

Važnu ulogu u delima književnice igra izmišljeni lik, unuk Kreša, jer, kako kaže, voli da piše o osećanjima dece, a inspiraciju nalazi u unuci koju obožava. Otkriva tajnu svojim čitaocima da je unuku, za koju kaže da je žena 25. veka i njena najveća inspiracija, pretvorila u dečaka kako bi je zaštitila, jer živimo u vremenu gde je sve izloženo, u kojem roditelji reklamiraju svoju nevinu decu.

Pročitajte još

– Mnoge situacije su izmišljene, ali duh tog dečaka je duh moje unuke, ona je moja heroina – zaključuje Rudan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike