Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma

21.11.2020

12:33 >> 15:45

0

Domovine Jelene Maksimović i Kako sam pobedio lepak i bronzu Vladimira Vulevića imaće domaće premijere nakon festivala u Marseju i Lokarnu

Hrabri Balkan na Festivalu autorskog filma
Copyright Promo / FAF

Ovogodišnji program „Hrabri Balkan“ u okviru Festivala autorskog filma, obuhvata osam ostvarenja u takmičarskom delu, i dva van konkurencije, koje će publika moći da pogleda od 28. novembra do 2. decembra.

– Drago nam je što će publika imati priliku da pogleda filmove u bioskopima, pogotovo ona koja potpisuju mlađi autori, jer ih je ova godina brojnim otkazivanjima donekle demotivisala – kaže Maša Seničić, koja je uz Stefana Ivančića već šestu godinu selektor programa „Hrabri Balkan“.

Dva filmska ostvarenja – „Domovine“ rediteljke Jelene Maksimović i „Kako sam pobedio lepak i bronzu“ reditelja Vladimira Vulevića – u subotu 29. i nedelju 30. novembra imaće domaće premijere u okviru selekcije „Hrabri Balkan“ u Dvorani Kulturnog Centra u Beogradu.

Svetska premijera “Domovina” održana je u Marseju na čijem festivalu je film novinovan za Gran Pri.

– Domovine se bave prostorom koji nosi sećanja na slobodu. Inspirisane su pričama moje bake o Grčkom građanskom ratu za vreme kog je morala da napusti svoj dom. Posvećene su svim ženama koje su se borile – kaže Maksimovićeva.

„Kako sam pobedio lepak i bronzu“  prikazuje život fabričkog radnika o kome svedoče ljudi iz njegovog okruženja. Naratori međutim ne znaju da Mihajlo, glavni protagonista, opsesivno krade alat iz fabrike, da pati zbog izgubljene ljubavi i ne znaju šta će uraditi jednog jutra. Film je imao svetsku premijeru na Festivalu filma u Lokarnu.

Promo / FAF

Ostvarenje „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“, hrvatskog reditelja i strip crtača Dalibora Barića, biće prikazan kao prvi dugometražni animirani film u okviru selekcije,  što potvrđuje raznolikost „Hrabrog Balkana“. Ovo autorovo delo imalo je nedavno premijeru u Anesiju, najznačajnijem evropskom Festivalu animiranog filma.

Na repertoaru će se naći i „Minotaur“ bosanskog reditelja Zulfikara Filandre. Svetsku premijeru ovog ostvarenja publika će moći da pogleda 30. novembra  u Dvorani Kulturnog Centra. Različiti formati video zapisa prikazuju petnaest godina autorovog života i katarzično suočavanje sa prolaznošću, dragim ljudima, poezijom malih stvari i odrastanjem. Ovaj dokumentarno poetski esej nastao je kroz „crowdfunding“ kampanju.

Pored pomenutih filmova, publika će imati priliku da pogleda još šest naslova poreklom iz pet zemalja – „Pauza“ (Levente Kolčej) , „Južno voće“ (Josip Lukić), „Paralelna država“ (Oktav Kelaru), „Kraj patnje (Predlog)“ (Žaklin Lencu), „Kada sam kod kuće“ (Ivana Todorović) i „Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio“ (Igor Bezinović i Ivana Pipal). Poslednja dva navedena filma biće prikazana van konkurencije.

U okviru selekcije „Hrabri Balkan“ filmovi se takmiče za nagradu „Najhrabriji film“ Festivala autorskog filma. Ovogodišnji žiri koji će o ovoj nagradi odlučivati čine Andrijana Stojković, Aleksandra Milovanović i Aleksandar Nikolić.

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

Festival autorskog filma traje od 27. novembra do 4. decembra, a karte se mogu kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana.

Pročitajte još: Ko će u trku za Oskara? U konkurenciji 7 srpskih filmova

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike