Festival autorskog filma uprkos svemu: Na programu i maratonsko ostvarenje od 6 sati

17.11.2020

17:57 >> 18:00

0

Bioskop je mesto gde se filmovi najlepše i najbolje gledaju, što smatramo svi mi koji se bavimo ovim poslom, i možemo stvoriti sve uslove da to bude zaista b

Festival autorskog filma uprkos svemu: Na programu i maratonsko ostvarenje od 6 sati
Copyright Promo / Tanja Drobnjak

Bogat program 26. izdanja Festivala autorskog filma (FAF) najavljen je danas u bioskopu Kombank Dvorana, gde je predsednik saveta, reditelj Srdan Golubović istakao da je najvažnije da će festivala biti uprkos svemu i podvukao da je veoma važno da se on ipak održi u bilo kom obliku, te će ove godine biti realizovan uživo i onlajn, putem platforme Moj.off.

– Bioskop je mesto gde se filmovi najlepše i najbolje gledaju, što smatramo svi mi koji se bavimo ovim poslom, i možemo stvoriti sve uslove da to bude zaista bezbedno i sigurno – kazao je Golubović.

Reditelj i scenarista uspešnog filma “Otac” podvukao je paralelu između ovog, 26. izdanja FAF-a i prvog izdanja 1994. godine u doba inflacije i zastrašujuće krize, vreme izolacije i odbačenosti naše sredine i Beograda.

– Nažalost ova godina je prva bez osnivača Vojislava Vučinića, koji je preminuo u decembru prošle godine, i od sada nadalje svako sledeće izdanje festivala će imati neku posvetu njemu – kazao je Golubović, dodavši da je FAF stvoren kao potreba za nečim novim, hrabrim, inventivnim i originalnim.

Promo / Tanja Drobnjak

Prva posveta osnivaču biće na samom zatvaranju FAF-a, projekcija čuvenog filma “Raspoloženi za ljubav” Vong-Kar Vaja, koji je bio prikazan povodom 20 godina jubileja na Kanskom festivalu online ove godine, sada u 4k digitalno restauriranoj kopiji.

Upravo je reditelj Kar Vaj autor kojeg je Vučinić otkrio srpskoj publici na ovoj filmskoj smotri, kada je predstavio prvi film ovog režisera 1994. godine – “Čanking Ekspres”.

– Veoma važna je činjenica da će ceo festival biti posvećen stvaralaštvu Vlatka Gilića, jednom od najvažnijih reditelja jugoslovenskog filma, i rekao bih, jedan od najznačajnijih dokumentarista na svetu – podvukao je reditelj.

Na programu će biti prikazana dva dugometražna igrana filma autora – “Kičma” (1975) i “Dani od snova” (1980) i još 11 kratkih ostvarenja.

Za “Kičmu” je Golubović rekao da je film koji tako hrabro vizionarski predviđa budućnost kao nijedan film na svetu posebno vezano za aktuelnu situaciju sa korona virusom.

On je podsetio i na poznatu zanimljivost da se tri filma scenariste i reditelja Gilića nalaze u atomskom skloništu Muzeja savremene umetnosti u Njujorku, što je neverovatna čast, jer su to jedina umetnička dela sa celog prostora bivše SFRJ koja su sačuvana u kapsuli, i u slučaju atomskog napada, ostaju trajno sačuvana u civilizaciji.

Promo

Centralni događaj će biti i predstavljanje još dva njegova srednjemetražna filma “Moć” i “Ljubav” na sceni Doma omladine.

Naglasio je i to da sam reditelj Gilić neće biti prisutan na FAF-u, jer ovaj nepravedno zapostavljen i skrajnut autor se ne pojavljuje u javnosti već 40 godina, tačno onoliko koliko mu iz nepoznatih razloga nije dato da snima filmove.

Stefan Ivančić – selektor programa „Hrabri Balkan“ i član Saveta predstavio je filmski program u raznim selekcijama.

Takmičarski program donosi maratonski film od 6 sati (355 minuta) “Dau. Generacija” reditelja Ilije Kižanovskog i Ilije Permijakova (Nemačka, Ukrajina, Velika Britanija, Rusija), dok će od istog autora biti prikazan i kontraverzan “Dau. Nataša” (Glavni program), kojeg je gledala publika na Festivalu Palić.

Za Gran Pri Festivala “Aleksandar Saša Petrović” takmiče se i projekti “Mladi kitolovac” Filipa Jurejeva, proglašen za najbolji film u programu “Venice Days” u Veneciji 2020, “Egzil” Visara Morine, “Los Conductos” Kamilija Restrepa, “Loši putevi” Natalije Vorozbit, “Mare” Andree Štake, “Početak” iz Gruzije, “Učenik” iz Indije (nagrada za najboji scenario u Veneciji) i “Žuta mačka”, prisutna na Venecijanskoj smotri i San Sebastijanu.

Glavni program van konkurencije predstavio je Srđan Vučinić – umetnički direktor Festivala i izdvojio tri filma koje bi trebalo obavezno pogledati.

Najpre je tu drama “Zlo ne postoji” Mohameda Rasulofa, pobednika Berlinskog festivala, negde na tragu poetike i stila proze Albera Kamija i tematike opusa Kšištofa Kišlovskog, mozaična fragmentarna dramaturgija iz četiri priče o smrtnoj kazni u iranskom društvu.

Promo / FAF

“Dragi drugovi” Andreja Končalovskog, ruskog reditelja koji je ranije imao zapažene naslove i u Holivudu (Pomahnitali voz), izuzetan je Vučiniću iz razloga što je autor ušao u devetu deceniju života, a i dalje tako majstorski, precizno i predano realizuje svoje filmove, na šta mu moraju zavideti mnogi mladi režiseri.

Treći iz tog niza obaveznog izbora je i “Novi poredak” distopijska priča reditelja Mišela Franka, koji je svaki put drugačiji sa novim filmovima, a ovaj je osvojio Srebrnog Lava u Veneciji – velika nagrada žirija.

U Glavnom programu nalaze se i dela “Poslednje proleće” Izabele Lamberti, “Mandibule” Kventin Dupije, “Sibir” Ejbela Ferare, “Luks Eterna” kontraverznog stvaraoca Gaspara Noe, “Suton” Šarunasa Bartasa, “Dani” Tsai Ming-Lianga, “Ako vetar promeni smer” Nore Martisojan (Francuska, Jermenija, Belgija).

Od ostalih programa na FAF-u tu su svakako i poznate selekcije “Bande a part” i “Hrabri Balkan”, ali i “Cinefondation” sa četiri ostvarenja.

Specijalne projekcije osim spomenute “Kičme” i “Raspoložen za ljubav”, imaće i filmovi “Zaceli me” Danijele Štajnfeld”, “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice i slovenački “Ja sam Frenk” Metoda Peveca.


Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma i Kombank Dvorane rekao je da su mere koje su stupile danas na snagu sve zatekle, ali su i bile očekivane.

– U skladu s tim, naša nedoumica je bila do poslednjeg trenutka u kom obliku ćemo organizovati festival, a nijednog trenutka nismo prestali da verujemo da će se festival desiti i fizički – kazao je Stanković i podvukao da će velika sala Kombank Dvorane biti na raspolaganju za projekcije, ali do 500 mesta, iako prima skoro 1.500, jer svakako moraju da se pridržavaju mera i odredbi Vlade Srbije u borbi protiv Covida 19.

Promo / Tanja Drobnjak

Takođe, naglasio je da niko neće ulaziti bez maske uz apsolutno sve mere bezbednosti, i da će biti snimane konferencije za štampu i susreti sa autorima, što će publika moći da prati preko onlajn platforme, iz svojih domova.

– Ovaj festival će biti najbezbednije mesto u ovo doba gde će ljudi uživati u zaista vrhunskim filmovima – zaključio je Stanković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike