Prve fotografije Mirjane Karanović kao Petrije: Glumica posle 4 decenije ponovo igra kultnu ulogu (FOTO)

20.10.2021

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Legendarni film Srđana Karanovića i antologijska uloga koja je proslavila jednu od naših najvećih glumica i dalje se smatraju remek-delima jugoslovenske kinematografije

Prve fotografije Mirjane Karanović kao Petrije: Glumica posle 4 decenije ponovo igra kultnu ulogu (FOTO)
ATAImages/ Antonio Ahel

Glumica Mirjana Karanović će posle punih 40 godina ponovo oživeti čuveni lik Petrije, ovog puta u teatru, u predstavi „Petrijin venac“, što će svakako biti jedinstven i atraktivan doživljaj za publiku u predstojećoj pozorišnoj sezoni.

Kultni film Srđana Karanovića i legendarna uloga koja je proslavila jednu od naših najvećih glumica i dalje se smatraju remek-delima jugoslovenske kinematografije.

Mirjana Karanović, predstava "Petrijin venac" ATA Images/Milan Maričić
 

Film je sniman u Senjskom rudniku i govori o životu ispunjenom stradanjima, gubicima i rastancima neobrazovane seljanke Petrije Đorđević. Radnja je smeštena u malom rudarskom mestu u Srbiji i obuhvata tri epohe: predratni, ratni i posleratni period. Ostarela Petrija se priseća svog života sa trojicom ljudi koje je volela. Kroz pripovedanje njenog života obuhvaćene su teme od čedomorstva, majčinstva, zaborava, smrti, narodnih verovanja do porodičnih odnosa, kao i odnosa svekrva - snaha. Zapravo, prikazan je položaj žena-žrtava u patrijarhalnom srpskom društvu, ali žena koje se ne predaju i nikada ne gube volju za životom, ma kakav on bio.

Uloga Petrije bila je prva glavna uloga glumice Mirjane Karanović, koja je nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli a sam film je dobio Veliku zlatnu arenu kao najbolji te godine.

Mirjana Karanović, predstava "Petrijin venac" ATA Images/Milan Maričić
 

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999), za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i "Petrijin venac".

Kako će ova potresna životna drama, rađena po tekstu Dragoslava Mihailovića, izgledati u pozorišnoj verziji saznaćemo 21. oktobra u 20 časova, kada je u Teatru na Brdu, zakazana premijera ovog komada.

Adaptaciju su radile Mirjana Karanović i Jana Maričić, koja potpisuje i režiju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti