Muzika koju su slušali Volter, Henri VIII, Vuk Karadžić i knjaz Miloš: Veliki slavljenički koncert ansambla Renesans

14.10.2021

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Atmosfera među članovima ansambla odiše, kao i u proteklih pet decenija, stvaralačkim nabojem, radošću i željom da zvuci starih instrumenata i dela neopisive lepote dopru do svakog slušaoca

Muzika koju su slušali Volter, Henri VIII, Vuk Karadžić i knjaz Miloš: Veliki slavljenički koncert ansambla Renesans
Renesans, Kolarac februar 2019 - foto el gvojos - Copyright Ansambl Renesans Promo/El Gvajos

Dom omladine Beograda u subotu, 16. oktobra od 20 časova, publici predstavlja veliki slavljenički koncert ansambla Renesans, najstarijeg ansambla za ranu i tradicionalnu muziku u čitavoj Evropi. Nastup je upriličen povodom obeležavanja jubileja - 50 godina rada.

Ansambl je osnovan je 1969. godine u Beogradu. Tokom proteklih pola veka je održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir), te učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

- Program koncerta asnambla Renesans koji će biti održan ove subote u Velikoj sali Doma omladine obuhvata muziku nastalu u periodu od XIV do XVIII veka, kroz epohu srednjeg veka, renesanse i baroka. Poslednji segment programa je posvećen starim srpskim igrama iz XIX veka - kaže Ljubomir Dimitrijević, jedan od osnivača ansambla Renesans, i dodaje:

- Celokupan program članovi ansambla, kao i uvek, realizuju na kopijama instrumenata iz navedenih epoha, što samom koncertu daje autentično tumačenje muzike davno prohujalih vekova. Od slavnih kompozitora čija će dela biti izvedena, svakako se izdvajaju Bah i Džon Daulend, kao i slavna srednjovekovna zbirka Kantigas de Santa Marija.

Ansambl Renesans Promo/Miki Veličković
 

Svoj bogati diskografski opus Renesans je u 2019. godini uvećao za dva naslova: dupli CD „50 godina ansambla Renesans“, od kojih prvi čine najveći hitovi iz repertoara ansambla, a drugi po prvi put kod nas objavljeni madrigali „Proleće“ renesansnog majstora Kloda le Žena. Treći CD pod naslovom „Evergreen forever“ je iskorak iz standardnog repertoara ansambla (muzika nastala u periodu od XII do kraja XVIII veka) i sadrži neke od najvećih hitova pop i rok muzike XX veka koje Renesans interpretira na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…).

Pored značajne uloge u afirmaciji rane muzike u našoj sredini, uvođenja izučavanja rane muzike u osnovno i srednje muzičko školstvo, stvaranja centra za ranu muziku, članovi ansambla su uvek spremni za nove forme predstavljanja ove vrste muzike u skladu sa svim novinama koje nosi vreme u kome živimo.

Godine 2004. Renesans je osnovao istoimeni centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerene da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

- Atmosfera među članovima ansambla Renesans odiše, kao i u proteklih pet decenija, stvaralačkim nabojem, radošću i željom da zvuci starih instrumenata i dela neopisive lepote dopru do svakog slušaoca. Stoga, upućujemo jedan renesansni poziv svim ljubiteljima rane muzike da nam se u subotu, 16. oktobra u 20 časova, u Domu omladine pridruže u uživanju u muzici koju su slušali Volter, Luj XV, Henri VIII, Alfonseo el Sabio, ali i knjaz Miloš, knez Mihailo, Vuk Karadžić i još mnogi velikani Srbije XIX veka - poručuje Ljubomir Dimitrijević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike