Prvi put u istoriji: Srpski film u trci za Zlatni globus

02.12.2020

15:46 >> 09:11

0

Ovo je nezapamćen uspeh domaćeg ostvarenja, jer do sada nijedno nikada nije bilo u trci za ovu nagradu u svim kategorijama

Prvi put u istoriji: Srpski film u trci za Zlatni globus
Copyright Profimedia

Film “Dara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara, američki distributeri kandidovali su i za nagradu Zlatni globus.

– Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je našu kandidaturu ovog filma za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film, a mala glumica Biljana Čekić kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima. Ovo je veliko priznanje za film, kao i za srpsku kinematografiju koja doživljava svoj povratak na svetsku pozornicu – saopštio je producent filma Maksa Ćatović, a preneo Blic.

Ceremonija svečanog uručenja nagrade koju dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) zakazana je za 28. februar 2021.  i ona se uvek očekuje s velikom pažnjom svetske filmske javnosti, jer je Zlatni globus najčešće i najava koja će ostvarenja i umetnici osvojiti Oskar, koji će biti dodeljen 25. aprila.

Foto; 24sedam/Goran Sivački

Nadu da će „Dara iz Jasenovca“ zabeležiti uspeh i u trci za najvažniju nagradu daje i to što je pravo na prikazivanje drame o stradanju srpske dece u ustaškim logorima tokom Drugog svetskog rata, na koju je Srbija čekala 75 godina, otkupila čuvena američka kompanija 101 STUDIOS.

Zahvaljujući ugovoru ovog studija sa distributerskim gigantom, kućom Univerzal Pictures, „Dara“ će biti retko ostvarenje u istoriji naše kinematografije koje će, pored američke, imati i svetsku bioskopsku distribuciju.

Prikazivanje priče o nezapamćenim zločinima nad srpskim narodom u doba NDH, pred američkom publikom počeće u januaru 2021, a beogradska premijera zakazana je 22. aprila, na 76-ogodišnjicu proboja jasenovačkih logoraša.

Film „Dara iz Jasenovca”, reditelja Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, govori o stvarnim i tragičnim događajima u jednom od najstrašnijih koncentracionih logora Evrope koji su ostavili duboke ožiljke u našem narodu i na ovim prostorima. Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, film se osvrće na period 1942. godine kada posle velike ustaško nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i 12-godišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa, a užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći.

Pročitajte još: Svedočanstva preživelih logoraša: Premijera “Dare iz Jasenovca” u Gračanici

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike