Nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za Dragana Stojanovića

24.11.2020

06:39 >> 10:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Književnik je dobitnik značajnog priznanja za roman Tamna pučina, u izdanju Doma kulture Studentski grad

Nagrada Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za Dragana Stojanovića
Copyright Dragan Stojanović Promo/Dom kulture Studentski grad

Nagradu „Beskrajni plavi krug“ dodeljuje Matica srpska za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku, između 1. novembra 2019. i 1. novembra 2020. godine, u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo.

U obrazloženju žirija, u sastavu: Aleksandar Jovanović (predsednik), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić, stoji:

– U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proleća 1914. do 10. aprila 1941. godine. U pripovednom toku, kroz neku vrstu unutarnjeg monologa, ukrštaju se slike društvenog i političkog života srpske prestonice, likovi i sudbine žena, ispitivanje delovanja zla i dobra u metežnom vremenu, a sve je snažno osenčeno otvorenom ili prikrivenom književnom i kulturnom podlogom. Stojanovićeva knjiga ima složenu strukturu, čemu doprinose i lajtmotivi, kojima se otvaraju pitanja o istoriji i sugeriše vera u umetnost.

Promo/Dom kulture Studentski grad

U užem izboru za nagradu bili su romani: „Izbledele duše“ Mladena Jakovljevića, „Velelepota sekunde: roman sa akrostihom“ Nenada Gugla i „Sloboda govora“ Vladana Matijevića.

Nagrada će biti dodeljena tokom manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“, 27. i 28. novembra u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ: Bajka “Ikabog” Dž. K. Rouling sa ilustracijama dece iz Srbije uskoro pred čitaocima – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike