„Pričaj mi o nežnosti“: Najpopularnije regionalne predstave na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu

12.10.2021

06:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Prestižna teatarska smotra biće održana u Užicu od 1. do 7. novembra

„Pričaj mi o nežnosti“: Najpopularnije regionalne predstave na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu
Copyright Sloboda Mićalović i Nenad Jezdić, predstava "Pučina" Promo/Nebojša Babić

Sve karte za Jugoslovenski pozorišni festival rasprodate su za jedan dan i to pre objavljivanja takmičarske selekcije predstava, a prestižna teatarska smotra će se održati od 1. do 7. novembra u Užicu.

- Na predstojećem festivalu imamo do sada najbolju selekciju predstava. Užička publika pokazala je koliko poverenje ima u nas, jer se nikada do sada nije desilo da jedan festival bude rasprodat ne objavljujući selekciju - naglasio je direktor užičkog Narodnog pozorišta i festivala Zoran Stamatović.

Promo/Boško Đorđević
 

Jugoslovenski pozorišni festival u svom 26. izdanju održaće se pod sloganom "Pričajmo o nežnosti".

- Naš festival je uvek želeo da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kojem živimo, ali je takođe nastojao i da ljudima pruži nadu. Zato slogan našeg festivala ove godine glasi: "Pričaj mi o nežnosti", nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije. U predstavama koje smo odabrali za ovo jesenje pozorišno okupljanje u Užicu tražili smo bar jedno zrnce nežnosti, odsjaj tog blagog osećaja koji ljude vraća bliskosti i udaljuje ih od oštrih razvalina stvarnosti. Naravno, predstave koje smo pozvali na ovaj festival različitog su tematskog i estetskog prosedea, ali u njima ima dovoljno razloga da verujemo kako svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kojem živimo - ističe selektor Bojan Munjin.

“Zelena čoja Montenegra” / Promo / Gad teatar
 

U takmičarskom delu ovogodišnjeg festivala biće izvedene predstave: "Sedam strahova" (Bosansko narodno pozorište Zenica), „Pučina“ (Jugoslovensko dramsko pozorište), „Znaš ti tko sam ja“ (Hrvatsko narodno kazalište Zagreb), „Ðokonda“ (Crnogorsko narodno pozorište), "64" (Atelje 212), „Strah - jedna topla ljudska priča“ (Narodno pozorište Pirot) i "Zelena čoja Montenegra" (koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike