Na aukciji album koji je Džon Lenon potpisao svom ubici pet sati pre smrti

24.11.2020

12:17 >> 16:22

0

Autor: M. Cukić

Početna cena primerka Double Fantasy je 400.000 dolara

Na aukciji album koji je Džon Lenon potpisao svom ubici pet sati pre smrti
Profimedia

Primerak albuma Džona Lenona i Joko Ono “Double Fantasy”, koji je slavni muzičar pet sati pre smrti potpisao svom ubici Marku Dejvidu Čepmenu, prodaje se na aukciji, piše Pagesix.

Čuveni Bitls album je potpisao u decembru 1980. godine, a ovo nije prvi put da se ovaj primerak nalazi na aukciji. Naime, ovo je treći put da se to dešava od 1998. godine.

Na aukciju ga stavlja kuća “Goldin Auctions”, a početna cena je 400.000 američkih dolara.

Profimedia

Pomenuti primerak pronađen je u jednoj žardinjeri u kvartu Upper West Side i poslužio je kao dokazni materijal na suđenju ubici. Album na sebi i dalje ima policijske oznake.

Podsetimo, Čepmen je Lenona, nakon što mu je ovaj potpisao primerak albuma, čekao pred kućom, gde ga je ubio. On je tog decembra 1980. godine, kada je imao 25 godina, četiri puta pucao u pevača, pored kojeg je bila Joko Ono.

Joko Ono i Džon Lenon/ Youtube printscreen/ Yoko Ono

– Želim da ponovim da mi je žao zbog toga što sam uradio. Ne postoji opravdanje. Uradio sam to zbog slave. Smatram da je to najgori zločin koji može da se uradi nekome ko je potpuno nevin – rekao je svojevremeno Čepman i dodao:

– Hoću da naglasim da je to bio veoma sebičan čin. Bio je izuzetno poznat. Nisam ga ubio zbog njegovog karaktera ili toga kakav je čovek bio. Bio je ikona. Bio je porodični čovek. Bio je neko ko je govorio o stvarima o kojima mi danas smemo da govorimo. Jedini razlog za to što sam uradio jeste zato što sam želeo slavu za sebe. Žao mi je zbog bola koji sam uzrokovao njoj (supruzi, Joko Ono). Razmišljam o tome stalno.

Lenonov ubica je, kada je počinio zločin, sa sobom nosio Selindžerovu knjigu “Lovac u žitu”. Govoreći o tome, izjavio je da se poistovetio sa glavnim karakterom koji je bio “izolovan” i “usamljen”.

Pročitajte još:

Leonard Koen: Umetnik koji je jednu pesmu pisao 13 godina

Dženis, njen život i muzika: Intimna biografija kraljice rokenrola

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti