Suzana Petričević govori najlepše stihove srpskog pesništva u Gvarneriusu

05.10.2021 | 09:20

Autor: Redakcija 24sedam

U okviru muzičkog dela programa sopran Dubravka Nestorov, uz klavirsku saradnju pijaniste Borislava Nestorova, izvešće najlepše numere Petra Krstića, Vasilija Mokranjaca, Zorana Hristića, Stevana Stojanovića Mokranjca...

Copyright Promo / Gvarnerius

Veče srpske muzike i poezije pod nazivom "Sudbina umetnika II, Srbija" biće održano 7. oktobra u 19 časova u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije. 

U okviru muzičkog dela programa sopran Dubravka Nestorov, uz klavirsku saradnju pijaniste Borislava Nestorova, izvešće najlepše numere Ljubice Marić, Miloja Milojevića, Petra Krstića, Konstantina Babića, Vasilija Mokranjaca, Zorana Hristića i Stevana Stojanovića Mokranjca, dok će dramska umetnica Suzana Petričević govoriti najlepše stihove proslavljenih imena srpskog pesništva - Desanke Maksimović, Laze Kostića, Mire Alečković, monahinje Jefimije i Duška Radovića.

Dubravka Nestorov, sopran, rođena je u Zrenjaninu. Diplomirala je 2000. na FMU u Beogradu u klasi Irine Arsikin, a magistirala na istom fakultetu 2009. u klasi Nikole Kitanovskog. Od 2011. radi sa Oliverom Miljaković u Beču. Debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2003. ulogom Mizete u operi "Boemi" Đ. Pučinija.

Promo / Gvarnerius
Dubravka i Borislav Nestorov

Od tada nastupala je na sceni istog pozorišta i u to u ulogama: Rozina (Rosinijev "Seviljski berberin"), Laureta (Pučinijev “Đani Skiki”), Dona Ana (Mocartov “Don Đovani”), Neda (Leonakavalovi “Pajaci”). Takođe, nastupala i u glavnoj ulozi u operi "Mandragola" Ivana Jevtića u teatru Madlenianum. Pored operskog, angažovana je i u dramskom pozorištu. U teatru Madlenianum nastupa u mjuziklu "Jadnici". U JDP nastupala u predstavi "Leons i Lena", u okviru festivala Belef učestvovala je u hip hop operi "Zemlja sreće" i u Narodnom pozorištu glumi u predstavi "Figarova ženidba i razvod".

Borislav Nestorov, pijanista, član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Godine 1983. započeo je studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Konstantina Bogina. Diplomirao je u klasi istog profesora 1988. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na "Academia di perfezionamente" u Portogruaru (Italija), kao i na Konzervatorijumu Franc Šubert u Beču, u klasi profesora Leonida Brunberga. Kao solista je nastupao u zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Italiji, Austriji, Čehoslovačkoj, Francuskoj…  

Pixabay
 

Dramska umetnica Suzana Petričević diplomirala je na FDU u Beogradu u klasi profesora Minje Dedića, na odseku za glumu. Tehniku glasa usavršavala je u srednjoj muzičkoj školi "Kosta Manojlović" na odseku za solo pevanje. Članica je Drame Narodnog pozorišta od 1982.godine.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada. U Narodnom pozorištu ostvarila se u ulogama: Nane u "Kabare kod B. Brehta", Vesne u komadu "Krtičnjak", Koštane u "Koštani", Mlađane u "Žene u narodnoj skupštini" i mnogim drugim. Igrala je i u Ateljeu 212, Pozorištu "Boško Buha", kao i na filmu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam