Neprolazna moć stripova: Počinje Nova festival

04.10.2021

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 5. do 15. oktobra publika će moći da vidi radove iz četiri izložbena segmenta posvećena stvaralaštvu Jozefa Bojsa i programu Ukrštenih strip rezidencija između Srbije i Francuske, kao i gostujuću izložbu “Svet u oblacima”

Neprolazna moć stripova: Počinje Nova festival
Copyright Nova festival/Promo

U utorak, 5. oktobra, u 19 časova u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, biće svečano otvoreno sedmo izdanje Nova festivala posvećenog savremenom strip stvaralaštvu.

Od 5. do 15. oktobra publika će moći da vidi radove iz četiri izložbena segmenta posvećena stvaralaštvu Jozefa Bojsa i programu Ukrštenih strip rezidencija između Srbije i Francuske, kao i gostujuću izložbu “Svet u oblacima”. Radno vreme galerije je od 12 do 18 časova svakog dana sem nedelje, a ulaz je slobodan.

Nova festival/Promo
 

Nova Festival ove godine prvi put uvodi rad strip autora i autorki sa mentorom na zadatu temu, čiji će rezultat biti predstavljen u programskoj celini Comix Together, posvećenoj stvaralaštvu Jozefa Bojsa. Ovaj program realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U ovom segmentu festivala, svoje radove predstaviće strip autori iz Srbije Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk, odabranih po pozivu Saše Rakezića strip autora, Jane Adamović, strip autorke, i Monike Husar, direktorke Nova Festivala.

Nova festival/Promo
 

Izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” takođe je inspirisan stvaraštvom nemačkog umetnika Jozefa Bojsa, a u okviru ovog segmenta svoje radove predstaviće čak 26 strip autora iz Srbije, regiona, i Evrope.

Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala. U ovoj postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

Nova festival/Promo
 

Pored dosadašnjih radova Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija. Takođe će biti predstavljeni i radovi sa kojima su konkurisali strip autori iz Francuske Adrijen Demon i Benoa Gijom, kao i strip autorke iz Srbije Lea Embeli i Sofija Pašalić.

Gostujuća izložba “Svet u oblacima”, nastala na inicijativu Ambasade Republike Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, a uz podršku Međunarodnog centra za strip i Narodne biblioteke Srbije, ima za cilj da kroz mini-istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na ovdašnju scenu.

Nova festival/Promo
 

Iz pera scenariste Pavla Zelića, glavnog urednika, i strip-autora Jane Adamović i Aleksandra Zografa, izašli su tekstovi koji uz obilnu vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe: Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba. Svaki od segmenata izložbe na duhovit način, prilagođen i deci i odraslima, prikazuje trendove i međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa kroz vreme. Raskošni dizajn izložbe, za koji je bila zadužena strip-autorka Žoana Markade-Mo, menja se u skladu sa epohom koju elementi izložbe predstavljaju.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike