Neispričane priče o Alanu Fordu

23.01.2021

10:30 >> 11:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Kao prateći program izložbe Alan Ford trči počasni krug, koja gostuje u Muzeju Jugoslavije, publika će moći večeras od 19 časova da prati onlajn razgovo

Neispričane priče o Alanu Fordu
Copyright Printscreen/YouTube

Diskusiju će moderirati stručni saradnik na izložbi, Lazar Džamić, autor “Cvjećarnice u Kući cveća”, studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa “Alan Ford”, a učesnici će biti Saša Rakezić, alias Aleksandar Zograf, strip autor, Rok Glavan, antikvar i autor izložbe, Davor Briksi, prevodilac i Mario Reljanović, kolekcionar stripova.

Strip “Alan Ford” značajan je jugoslovenski pop-kulturni fenomen i kao takav zauzima važno mesto u jugoslovenskom kulturnom nasleđu. Stoga će učesnici u razgovoru, poznavaoci i akteri u nastanku stripa, pokušati da osvetle neke od ključnih tačaka koje objašnjavaju specifičan status “Alana Forda” na ovim prostorima.

Promo / Muzej Jugoslavije

Biće reči o recepciji stripa u tadašnjem jugoslovenskom društvu, ali i o tome kako ga publika doživljava danas. Govoriće se i o poziciji “Alana Forda” na jugoslovenskoj strip sceni, o značaju prevoda ovog stripa i ulozi prevodioca kao svojevrsnog koautora, a takođe će se diskutovati i o kolekcionarskoj vrednosti ovog stripa.

Na izložbi “Alan Ford trči počasni krug” prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975), kada je na njegovoj izradi radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Printscreen/YouTube

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku ambasade Slovenije u Beogradu.

Pročitajte još

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović. U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa “Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Izložba će biti otvorena do 31. januara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike