Gvarnerius predstavlja Kelnski gitarski kvartet: Zadivljujuć i virtuozni nastup prvi put u Beogradu

15.09.2021

13:35 >> 14:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Repertoar ovog kvarteta, koji zauzima sve značajnije mesto na svetskoj muzičkoj sceni, seže od klasične do svetske, savremene, eksperimentalne i elektronske

Gvarnerius predstavlja Kelnski gitarski kvartet: Zadivljujuć i virtuozni nastup prvi put u Beogradu
Copyright Kelnski gitarski kvartet Promo/Gvarnerius

„Cologne Guitar Quartet“ – Kelnski gitarski kvartet, internacionalni gitarski sastav koji čine umetnici iz Grčke, Nemačke, Portugala i Izraela, održaće svoj prvi beogradski koncert u četvrtak, 23. septembra, u 19 časova u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije. Repertoar ovog kvarteta, koji zauzima sve značajnije mesto na svetskoj muzičkoj sceni svojim zadivljujućim i virtuoznim nastupima, seže od klasične do svetske, savremene, eksperimentalne i elektronske muzike.

Kelnski gitariski kvartet osnovan je 2014. u Nemačkoj i čine ga Tal Botvinik (Izrael/Nemačka), Enrike Almeida (Portugal), Ptolemaios Armaos (Grčka) i Tobajas Juhem (Nemačka), koji kombinuju svoje muzičke izraze i formiraju jedinstven stil, otvoren za interpretaciju.

Kelnski gitarski kvartet Promo/Gvarnerius

Kvartet je nastupao na brojnim međunarodnim festivalima poput „speGTRa“ i „Zeitgenuss“ (Nemačka), „Les Musicales“ (Francuska), „Felicja Blumental“ (Izrael)… Nastupali su u Kini, Nemačkoj, Francuskoj i Izraelu. Dobitnici su nekoliko prvih nagrada na brojnim takmičenjima kao što su „Takmičenje kamerne muzike Brigitte-Kempen“, „Konkurs za interpretaciju savremene muzike u Karlsruheu“, druga nagrada na takmičenju „Kamerna muzika Wuppertaler“, kao i „Live Music Now “ stipendije Jehudi Menjuhin Fondacije.

Kvartet je objavio dva albuma – „Phasma“ savremena muzika za klasičnu gitaru i „Rute“ koji se kreće u rasponu od klasične do svetske muzike. Takođe, rade i na proširenju repertoara pisanjem sopstvenih kompozicija i pravljenjem novih aranžmana orkestarskih i kamernih muzičkih dela. Neki od njihovih novih aranžmana uključuju saradnju sa gostujućim muzičarima, poput pevača i perkusionista.

Kelnski gitarski kvartet Promo/Gvarnerius

Premijerno su izveli nove kompozicije kompozitora kao što su Feliu Gasull, Sergej Maingardt, Dariya Maminova, Vincent Michalke, Francisco Goldschmidt, Ptolemaios Armaos, Henrique Almeida i Lucia Kilger. Godine 2019. pokrenuli su svoj projekat „diGIT – nove kompozicije za gitare, e -gitare i elektroniku“. Prvo izdanje obuhvatilo je pet novih, poručenih kompozicija od kompozitora u usponu i premijerno je izvedeno tokom Verft festivala u Kelnu.

Članovi kvarteta bili su studenti profesora Roberta Ausela na prestižnom Muzičkom Univerzitetu u Kelnu, u Nemačkoj. Završili su master studije kamerne muzike kod Hans-Vernera Huperca, a bili su i pod mentorstvom muzičara Davida Smejersa, Pola Alvaresa, Ansgara Krausea, kvarteta Casals i Kelemen i mnogih drugih.

Pročitajte još

Realizaciju koncerta podržao Gete-Institut.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike