Tito i godine Nesvrstanih: Izložba „Prometeji novog veka“ u Muzeju Jugoslavije (FOTO)

21.09.2021 | 06:54 >> 06:57

Autor: Dejan Ćirić

U fokusu su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde

Copyright Josip Broz Tito sadi mladicu Ašoka drveta u vrtu Radž Gata, mestu kremacije Mahatme Gandija, Nju Delhi, 18. decembar 1954. Promo/Gavrilo Maksimović

Izložba „Prometeji novog veka“, inspirisana šezdesetogodišnjicom održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, biće otvorena od 22. septembra 2021. godine u Muzeju Jugoslavije.

Copyright Promo/Gavrilo Maksimović

U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima. Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković.

Copyright Petar Lubarda, “Bik i oblak”, Indija, 1963. Promo/Gavrilo Maksimović

Publika će, zahvaljujući raznovrsnoj muzejskoj građi, moći bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955/1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

Copyright Promo/Gavrilo Maksimović

– Kako je jedan od ciljeva nesvrstane politike bio da se podrži emancipacija od ekonomske, kulturne i ostalih podređenosti svakog naroda, menja se i spoljna politika Jugoslavije na planu kulture, kao i odnos prema geografski udaljenim, a ideološki bliskim zemljama. Još u prvoj polovini pedesetih godina počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove ćemo prikazati prvi put – objašnjava Jovana Nedeljković.

Copyright Muzički program vojnog orkestra na hipodromu, Nju Delhi, 18. decembar 1954. Promo/Gavrilo Maksimović

Petar Lubarda je nezaobilazna tačka kada se govori o kulturnim vezama dve zemlje. Izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bio je jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, a slika „Prometeji novog veka” („Industrijalizacija”), za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine. Smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo.

Copyright Petar Lubarda, “Industrijalizacija”, Promo Bojana Janjić

Na izložbi će publika moći da vidi Lubardine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, „Buđenje Afrike” (1956-1959) i „Prometej“ (1967), dok će slike „Čovek i zveri“ (1964) i „Bik i oblak“ (1963), biti predstavljene zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Copyright Promo/Gavrilo Maksimović

Deo postavke činiće i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića „Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije“.

– Rad će na simboličkom nivou zatvoriti izložbu, otvarajući pitanje šta se desilo sa modernizmom kojim smo se nekada toliko ponosili i predstavljali svetu, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti – ističe Ana Panić.

Arhitekturu izložbene postavke osmislila je Milena Kordić, dok je za njeno grafičko oblikovanje i dizajn bio zadužen Andrej Dolinka.

Copyright Promo/Gavrilo Maksimović

Izložba će biti otvorena do 14. novembra i deo je programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, kojim se obeležava 60. godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Pročitajte još

Realizaciju su pomogli Arhiv Jugoslavije, Kuća legata i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam