24sedam sa glumcima Beogradskog dramskog pozorišta: Deset velikih premijera u 2021. godini

28.12.2020

16:03 >> 16:20

0

Miloš Biković, Nataša Marković, Milan Lane Gutović, Vesna Čipčić, Andrija Kuzmanović, Nataša Marković danas su otkrili naslove velikih pisaca i redit

24sedam sa glumcima Beogradskog dramskog pozorišta: Deset velikih premijera u 2021. godini
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Pod sloganom Hajnera Milera “Zašto želiš da budeš čovek?”, Beogradsko dramsko pozorište najavilo je danas čak deset premijera u narednoj godini.

U foajeu ovog teatra okupila se glumačka ekipa među kojima su bili Miloš Biković, Nataša Marković, Milan Lane Gutović, Vesna Čipčić, Andrija Kuzmanović, Pavle Pekić, Nataša Marković, Isidora Simijonović, Ivana Nikolić, Anja Alač i Iva Ilinčić, koji su predstavili projekte koje ih očekuju, a upitani šta je ono što će ipak izdvojiti iz prethodne godine koja je za pozorišta bila izuzetno teška i izazovna, složili su se da su to premijere i rad na komadima uprskos svemu.

Direktor pozorišta Jug Radivojević osvrnuo se na prethodni period u kojem su imali uspešne četiri premijere (“Ružni, prljavi, zli”, “Čitač”, “Nije to to” i “Jugojugoslavija”), dok je predstava “Kišne kapi na vrelom kamenju” reditelja Juga Đorđevića imala samo zatvorenu izvedbu zbog aktuelne epidemiološke situacije, te će se pred širom publikom igrati od 20. februara, kada je i Dan pozorišta.

– Rajner Verner Fasbinder danas je istinitiji i provokativniji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova. Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme. Kako to da teme kao što su ksenofobija, seksualne slobode, bigoterija, malograđanština i homoseksualnost danas sve više zavređuju pažnju javnom diskursu? – pita mladi reditelj Đorđević.

U ovoj predstavi igraju Ljubinka Klarić, Aleksandar Vučković, Iva Ilinčić i Pavle Pekić koji kaže da je celokupan proces stvaranja bio uzbudljiv, jer je stvaran u specifičnim okolnostima.

ATAImages / Antonio Ahel

– Mislim da smo uspeli da prenesemo taj čaroban, fantazmagoričan svet Fasbindera i da pokažemo koliko je, iako pisan pre 60 godina, aktuelan i danas. To su ti isti nivoi manipulacije kojima smo svakodnevno izloženi – kaže Pekić.

Radivojević je najavio i eksluzivni povratak velike slovenačke glumice Milene Zupančič koja će igrati u predstavi “Cement Beograd” po motivima drame Hajnera Milera, a u režiji Sebastijana Horvata, čija premijera je zakazana za 10. april.

– Odnos traume i sećanja, političke demence u kojoj se polako gubimo, kao i konflikt koji nam je upisan u telo su neki od motiva koje ćemo uvesti u ovaj beogradski, poslednji čin razgovora sa Milerom – napisao je o komadu autor Milan Ramšak Marković, a glumica Isidora Simijonović koja tumači jednu od uloga objasnila je da će se baviti temama trauma, sukoba i slobode, kao i šta ona donosi svakom pojedincu.

ATAImages / Antonio Ahel

Prva na repertoaru u 2021. godini je predstava “Baal” koja će premijerno biti izvedena 12. februara u režiji i po scenografiji Diega De Brea, višestruko nagrađivanog slovenačkog reditelja, a glavnu ulogu tumačiće Miloš Biković koji je ovom prilikom iskazao veliko zadovoljstvo što će raditi na tekstu Bertolta Brehta.

ATAImages / Antonio Ahel

U martu su zakazane dve premijere – komad “Dan kada ja nije više bilo ja” koji će biti izveden 6. i u kojem glavnu ulogu tumači Nataša Marković.

–  Ovo je nadrealna bajka o porodici koja razmatra i ironizuje banalnost svakodnevice i opasnost potisnutih želja. Topla priča o srušenim snovima – kaže glumica.

ATAImages / Antonio Ahel

Delo “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića igraće se 20. marta, u režiji Ivice Buljana, a uloge će između ostalih ostvariti Vesna Čipčić i Anja Alač. Komad je o raspadu jedne države, jednog društva i porodice.

Milan Lane Gutović, nakon uspešne predstave “Sumrak bogova” ponovo sarađuje sa rediteljem Jagošem Markovićem, ovoga puta u komadu “Divlje meso” Gorana Stefanovskog koji je radnju komada smestio u predvečerje Drugog svetskog rata, a središte priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet… Teatrolozi su ga nazvali “dramom veka”, a premijerno će se igrati 24. aprila.

ATAImages / Antonio Ahel

Ideja demokratije i šta ona u današnjem vremenu znači biće okosnica predstave koja i nosi naziv “Demokratija” u režiji Veljka Mićunovića čija je premijera 8. maja, dok je avgust rezervisan za komad “Zelena čoja Montenegra” reditelja Nikite Milivojevića u kojoj jednu od uloga tumači Andrija Kuzmanović, kao i Emir Ćatović, Marko Živić, Andrej Šepetkovski, Milan Gutović i drugi.

– Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada kneza Nikole Petrovića i turskog  visokog oficira Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani) – objašnjava dramaturg Stevan Koprivica.

Pročitajte još

Jedan isti život žene tokom četrdeset godina igraće ponovo majka i ćerka Vesna Čipčić i Anja Alač u komadu Ersana Monftaga “Living room” koji će se premijerno izvoditi 18. septembra.

– Bavimo se, pored političkog konteksta, i temom žene i kompleksnom situacijom u kojoj se nalazi, kao i njenom odnosu sa bolom i gubicima sa kojima se suočava. Bol je nešto neophodno što je potrebno da uvažimo kao deo života – kaže Alač.

ATAImages / Antonio Ahel

A temom žena i pitanjem kako danas biti mlada, srećna žena na Balkanu bavi se i komad “U raljama života” reditelja Andreja Nosova, u dramatizaciji Biljane Srbljanović čija će premijera biti 9. oktobra 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike