Oktoih prvoglasnik: Remek-delo stvoreno na padinama Lovćena

04.01.2021

13:47

0

Autor: Dejan Ćirić

Nepune četiri decenije nakon što je Johan Gutenberg u Majncu odštampao prvu knjigu u Evropi, objavljena je prva štampana knjiga na srpskom jeziku

Oktoih prvoglasnik: Remek-delo stvoreno na padinama Lovćena
Copyright YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

Cetinjski „Oktoih prvoglasnik“ najstarija je štampana knjiga na srpskom jeziku. Objavljena je na današnji dan, 4. januara 1494. godine. Štampana je u  štampariji Crnojevića na Cetinju i jedna je od najviše korišćenih bogoslužnih knjiga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

Dimenzije „Oktoiha prvoglasnika“ bile su 254 sa 186 milimetara, dok je knjiga bila obima 269 listova, odnosno 538 strana. Štampan je na papiru u dve boje, crnoj i crvenoj, u renesansnom stilu. Odlikuju ga najviši dometi štamparstva 15. veka i po grafičkoj lepoti ne zaostaje za venecijanskom produkcijom tog vremena. Ukrašen je inicijalima i zastavicama, a na naslovnoj strani nalazi se zastavica sa ukomponovanim grbom Crnojevića i inicijalom P. štampanje. „Oktoih“ je štampan u relativno velikom broju za to vreme, od čega je do danas sačuvano 105 originalnih primeraka, što svedoči o tome da je izdavač imao nameru da knjiga bude distribuirana i u okolne krajeve.

YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

Ukrašavanje knjige izvelo je sedam sveštenika Zetske mitropolije pod budnim okom jeromonaha Makarija od Crne Gore, u Obodskoj štampariji, poznatoj i kao Štamparija Crnojevića, prva južnoslovenska ćirilična štamparija i prva državna štamparija u Evropi.

Pročitajte još

Makarije je pre toga u Veneciji imao priliku da se susretne sa ovakvim načinom štampanja, gde je stekao majstorsko iskustvo. Ova tehnika štampanja podrazumevala je korišćenje pokretnih slova. Makarije je sam napravio olovna slova, pokretne matrice za inicijale, raskošnu grafičku ornamentiku i ilustracije. Na ovaj način bila je omogućena produkcija pokretnih slova, kao i upotreba mastila baziranog na ulju za štampanje knjiga. Jeromonah Makarije nije bio samo vešt i talentovan štampar, već i darovit i uman mislilac i bogoslov, koji je ostavio dubok trag u crnogorskoj kulturi.

YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

Nakon „Oktoiha prvoglasnika“ krajem iste godine štampan je „Oktoih petoglasnik“, kao nastavak prethodne knjige, zatim „Psaltir“, koji je sa tehničke strane najopremljenija knjiga, „Molitvenik“, knjiga koja je sadržala tekstove liturgije za posebne prilike i „Četvorojevanđelje“ 1496. godine. Bilo je to manje od četiri decenije nakon što je Johan Gutenberg u Majncu odštampao prvu knjigu u Evropi. 1899. godine tadašnji premijer Velike Britanije Vilijam Gledston iznosi mišljenje da su Srbi imali na Obodu štampariju pre Oksforda i drugih sličnih naučnih centara u Evropi.

YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

Inače, Đurađ Crnojević je bio sin vladara Crne Gore Ivana Crnojevića, koji je na Obodu sazidao zdanje u koje je kasnije smešten za to vreme revolucionarni izum. Štamparija, koju je tada trebalo namenski sastaviti, poručena je još za Ivanove vladavine 1490. godine, ali je na Cetinje stigla tek dve godine kasnije. Predstavljala je svojevrstan kultni fenomen evropskih razmera u srednjevekovnoj Crnoj Gori.

YouTube/RTS/Printscreen/Muzej Srpske pravoslavne crkve: Cetinjski oktoih

„Oktoih prvoglasnik“ se i danas smatra remek-delom štamparstva. Prva štampana knjiga na Balkanu je vekovima bila predmet interesovanja mnogih istoričara, paleologa, bibliologa, istoričara umetnosti i grafičkih dizajnera. Zahvaljujući njihovim istraživanjima, imamo obimnu literaturu o ovoj knjizi, što nedvosmisleno potvrđuje veliki značaj i literarnu, naučnu i kulturološku vrednost „Oktoiha“ i same Crnojevića štamparije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike