Novi roman Havijera Serkasa „Kralj senki“ razrešava čuvena priča Danila Kiša

11.01.2021

08:14 >> 14:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Najnovije delo velikog španskog pisca objavljeno je u izdanju Arhipelaga, u ediciji Zlatno runo u prevodu Biljane Isailović

Novi roman Havijera Serkasa „Kralj senki“ razrešava čuvena priča Danila Kiša
Copyright Havijer Serkas Promo/ Stanislav Milojković

Junak romana „Kralj senki“, poručnik falangista Manuel Mena, poginuo je u bici na Alta Tera, u jednoj od odlučujućih bitaka Španskog građanskog rata. Njegova pogibija je decenijama istovremeno i mit i trauma njegove porodice. Pisac Havijer Serkas, zajedno s filmskim rediteljem Davidom Truebom, kreće u potragu za činjenicama života i smrti Manuela Mene, otkrivajući decenijama potiskivane istine o jednoj porodičnoj istoriji, o Španskom građanskom ratu i o modernom španskog društvu. U toku te potrage pred Serkasom i Truebom ukazuju se nepoznati dokumenti, tragične epizode Španskog građanskog rata i živi svedoci koji su razapeti između višedecenijskog ćutanja i potrebe za prevođenjem. A ključ ove nesvakidašnje uzbudljive potrage i razrešenje romana jeste čuvena priča Danila Kiša „Slavno je za otadžbinu mreti“ iz knjige „Enciklopedija mrtvih“.

„Kralj senki“ preveden je na nekoliko evropskih jezika. Prema mišljenju španske i evropske književne kritike jedan je od najboljih evropskih romana u poslednjoj deceniji.

Promo/Arhipelag

Rođen 1962. godine u Ibahernadi, Havijer Serkas je jedan od vodećih savremenih evropskih pisaca i jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca. Njegovi romani prevedeni su na sve veće svetske jezike, a „Hohštapler“ je preveden na blizu 20 jezika. Dobitnik je svih važnijih evropskih nagrada za književnost. Serkas je stalni saradnik katalonskog izdanja El Paisa, gde piše o aktuelnim književnim, kulturnim, društvenim i političkim temama. Najpoznatiji romani Havijera Serkasa jesu „Motiv“, „Kitov trbuh“, „Salaminski vojnici“, „Brzina svetlosti“, „Anatomija jedne pobune“, „Zakoni granice“, „Hohštapler“ i „Kralj senki“.

Pročitajte još

Serkas stekao je svetsku slavu romanom „Salaminski vojnici“ za koji je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo“, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Independenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike