Biblioteka grada Beograda obeležila 90. rođendan: Najčitanija knjiga Elene Ferante

11.01.2021

13:25 >> 14:15

0

Žene sve više i bolje pišu i žene oduvek više čitaju. Ferante je feministička ikona koja je okrenula ukus žena ka vrhunskoj književnosti, kaže direkto

Biblioteka grada Beograda obeležila 90. rođendan: Najčitanija knjiga Elene Ferante
Copyright Tanjug / Sava Radovanović

Dodelom nagrada u prisustvu isključivo medijskih ekipa, danas je u Biblioteci grada Beograda obeležen 90. rođendan ove značajne institucije kulture.

Jasmina Ninkov, direktorka Bibliteke, kazala je da će veliku Svečanu akademiju povodom 90. rođendana organizovati onda kada to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

– Nadam se da je termin za tu akademiju u maju ili početkom juna kada ćemo pozvati eminentne predstavnike kulturnog života u Beogradu, predstavnike iz Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada – rekla je Ninkov za Tanjug.

Navodi da je gradska bibliteka počela da radi pre 90 godina i da je današnjom svečanošću u promenjenom formatu očuvana tradicija dodele nagrada na rođendan značajne institucije kulture. Kako kaže, ne nadajaći se pandemiji, Biblioteka grada Beograda već dugo razvija različite modele komunikacije sa svojim korisnicima.

– Bili smo u onlajn komunikaciji sa poštovaocima knjige kada nas je sve ovo zadesilo. Imali smo skoro 10 virtuelnih akcija. Od hiljadu i šest stotina programa prošle godine skoro tri stotine je bilo onlajn u čemu su nam pomogli naši dramski umetnici i poznate javne ličnosti – kaže Ninkov.

Tanjug / Sava Radovanović

Nagrada “Marija Ilić Agapova” za najboljeg bibliotekara u Beogradu u 2020. godini otišla je u ruke Tanje Ivanović, bibliotekara – savetnika u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti. Nagrada “Gligorije Vozarović” za najboljeg izdavača u 2020. godini pripala je Dejanu Papiću, direktoru izdavačke kuće “Laguna”, dok je najčitanija knjiga stranih autora prošle godine bila “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju” Elene Ferante u izdanju beogradskog izdavača “Booka”.

Među 10 najčitanijih knjiga stranih autora našla su se i dela Petera Handkea, Orhana Pamuka, Frederika Bakmana, Džejmsa Petersona, Ju Nesbea.

Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, kazao je da poštovaoci književnosti u svetu godinama pokušavaju da ustanove zašto dela Elene Ferante privlače veliku pažnju.

– Poklopilo se da je najčitanija knjiga u svetu, najčitanija i u Biblioteci grada Beograda, a istovremeno ispunjava najviše književne standarde. Ispostavilo se da su čitaoci u Gradskoj biblioteci ljudi od ukusa i da ih ne zanima pretarano književna konfekcija – kaže Bevc i dodaje da se Elena Ferante obratila najširoj čitalačkoj publici koju čine pretežno žene.

Tanjug / Sava Radovanović

– Žene sve više i bolje pišu i žene oduvek više čitaju. Ferante je feministička ikona koja je okrenula ukus žena ka vrhunskoj književnosti -kaže direktor izdavačke kuće i napominje da je u detinjstvu zahvaljujući Biblioteci grada Beograda čitao jednu ili dve knjige nedeljno što je u velikoj meri odredilo njegov život.

Pročitajte još

Specijalna nagrada “Čitalac godine” koju BGB dodeljuje u kategoriji “Deca” do 14. godina, pripala je Denisu Rahmanoviću (11) iz opštine Palilula, a Marija Miljević Rajšić dobila je “Povelju za izuzetan doprinos” Biblioteke grada Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike