14. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje sutra

21.01.2021

12:30 >> 12:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine, festival se održava onlajn i može da se prati preko digitalne platforme, na veb adresi kustendorf.online

14. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje sutra
Copyright ATA Images

Četrnaesti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” počinje sutra i trajaće do 25. januara. Zvanično će ga otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej kao i dokumentarni film „Junaci našeg vremena“, Emira Kusturice.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Emira Kusturice sa autorima. Biće prikazani filmovi „Odlutala“, Une fon Majdel iz Nemačke, film „Nina“, mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, film „Kiša“ Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije „Za Vasotu“ i „Rio“ Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina „Savremene tendencije“, počinje u 21 sat filmom Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“, a nakon filma biće prikazan razgovor režisera sa Emirom Kusturicom. U okviru „Retrospektive velikana“, od 23 sata biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima čine Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Promo/Kustendorf

U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala, kao i autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.

U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“, film „Vendi“ reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ rediteljke Suzane Nikjareli i film „Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

Pročitajte još

U ponedeljak, 25. januara biće prikazan i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“, koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Četrnaesti “Kustendorf” održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnl i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike