Pre 117 godina prikazan je prvi vestern

02.12.2020

11:21 >> 09:12

0

Ovo ostvarenje poznato je i po znamenitom završnom kadru u kome razbojnik ispaljuje hitac iz revolvera na publiku

Pre 117 godina prikazan je prvi vestern
Copyright Profimedia

Jedan od najznačajnijih činilaca u uspehu Holivuda bili su vestern filmovi, a kao što je to slučaj sa većinom filmskih žanrova, vestern je nastao u književnosti. Bila je to uglavnom popularna književnost na engleskom jeziku koja je počela da cveta sredinom 19. veka. Tada u svet fikcije prvi put ulaze poznati likovi iz istorije Divljeg zapada poput Džesija Džejmsa, Bufalo Bila i Bilija Kida. Međutim, zlatna era vesterna počela je tek dolaskom filmske industrije.

„Velika pljačka voza” u režiji Edvina S. Portera je bio prvi vestern film. Snimljen je kao nemi film i trajao je svega 12 minuta, a prikazan je na današnji dan 1903. godine.

Profimedia

Smatra se jednim od najvažnijih naslova u istoriji filma s obzirom na to da su u njemu prvi put korišćene filmske tehnike paralelne montaže i snimanja na lokaciji umesto u studiju. Radnja je smeštena na Divlji zapad i prikazuje kako banda razbojnika pljačka voz pre nego što ih uhvati i likvidira potera koju čine dobrovoljci-kauboji.

Ovo ostvarenje poznato je i po znamenitom završnom kadru u kome razbojnik ispaljuje hitac iz revolvera na publiku.

Mnogi tipični elementi za vestern pojavljuju se prvi put upravo u ovom filmu. Snimljen je na temelju novele Skota Marbla i stvarnoj pljački koju je predvodio Buč Kesidi nekoliko godina ranije. Glumac Maks Aronson pojavljuje se u čak tri uloge. On je kasnije postao režiser i filmski producent te stvorio lik Bronča Bilija.

Komercijalni uspeh ovog filma bio je ogroman. Ubraja se u najuspešnije filmove studija Edison, a u njega je uloženo svega 150 američkih dolara (danas bi to iznosilo manje od 4.500 dolara).

Dve godine kasnije Porter je snimio svojevrsnu parodiju, nastavak pod naslovnom “The Little Train Robbery” (“Mala pljačka voza”) gde razbojnike glume deca.

Ipak, prema mnogim filmskim znalcima, svoju najveću zvezdu vesterni će videti tek 1939. godine u filmu „Putnička kočija” Džona Forda. Tada je na scenu Divljeg zapada izašao Džon Vejn ‒ prototip odvažnog, pomalo drskog i surovog kauboja i započeo istoriju ovog žanra.

PROČITAJTE JOŠ: Vitez režije: Pet najboljih ostvarenja Ridlija Skota – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike