Vladimir Pištalo predložen za v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije

04.02.2021

10:37 >> 14:05

0

O ovome bi trebalo da se izjasne članovi Vlade Srbije na današnjoj sednici

Vladimir Pištalo predložen za v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije
Copyright YouTube/Printscreen

Ugledni pisac Vladimir Pištalo, profesor svetske i američke istorije na Beker koledžu u SAD, predložan je za v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Među najozbiljnijim kandidatima bili su i istoričar Dejan Ristić i Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, ali je izbor pao na Pištala.

O tome bi trebalo da se izjasne članovi Vlade Srbije na današnjoj sednici, nezvanično pišu Novosti.

Posle neočekivane ostavke predsednika Upravnog odbora NBS Veljka Brborića polovinom oktobra prošle godine, nedavno je imenovan novi UO, na čijem je čelu Nikola Kajtez, filozof iz Novog Sada. Objašnjavajući svoje povlačenje, Brborić je podsetio da je sproveo dva konkursa za izbor upravnika:

Printscreen/GoogleMaps/MileCvetkovic

– Prvi konkurs je bio raspisan pre mog imenovanja za predsednika UO NBS Taj konkurs, odnosno Odluku o raspisivanju konkursa upravnika Ministarstvo kulture i informisanja je poništilo i tražilo usaglašavanje Statuta NBS sa Zakonom o kulturi. To je urađeno po okončanju konkursa. Posle toga je usaglašen Statut NBS sa Zakonom o kulturi i raspisan je novi konkurs. Ponovo je sprovedena celokupna procedura i UO NBS je jednoglasno doneo odluku i poslao obrazloženi predlog liste kandidata za upravnika NBS sa mišljenjem Ministarstvu kulture i informisanja – kazao je za Novosti Brborić.

Pročitajte još

Ministarstvo se saglasilo sa predlogom UO o Vuku Vukićeviću, direktoru Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao najboljem kandidatu. Predlog je upućen Vladi Republike Srbije na imenovanje, ali je to izostalo.

Pred Pištalom i novim UO je raspisivanje novog konkursa i najavljena izgradnja depoa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike