Beogradski počasni krug Alana Forda

02.12.2020

14:44 >> 09:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije publika može da poseti gostujuću izložbu Alan Ford trči počasni krug

Beogradski počasni krug Alana Forda
Copyright Printscreen/YouTube

Izložba se realizuje povodom više od pola veka od izlaska prvog broja stripa „Alan Ford“, koji predstavlja značajan fenomen pop kulture iz perspektive jugoslovenskog nasleđa. Otvaranjem izložbe, završava se ovogodišnje obeležavanje Dana Muzeja Jugoslavije.

Biće prikazane 152 originalne crtačke table iz prvih 75 izdanja, kada je strip stvarao čuveni italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Prvi broj „Alana Forda“ izašao je u Italiji 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki, poznatiji pod pseudonimom Maks Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već sledeće godine, ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda novinara i pisca Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije, koja ni do danas ne jenjava.

– Izložba „Alan Ford trči počasni krug“ nije mogla da dobije prikladnije mesto od Muzeja Jugoslavije. Alan Ford je u bivšoj Jugoslaviji stekao ogromnu popularnost, veću nego u rodnoj Italiji. Prošle godine smo poslavili pedesetogodišnjicu prvog broja stripa izložbom u Narodnoj galeriji u Ljubljani, koja je bila verovatno najveći kulturni događaj godine. Za pet meseci izložbu je posetilo oko 10.000 ljudi, i to ne samo iz Slovenije, već i iz svih država nekadašnje Jugoslavije. Za ovu priliku, nadogradili smo ljubljansku izložbu i uvrstili zanimljiva izdanja stripa „Alan Ford“, koja su pripremili pasionirani srpski kolekcionari Marjan Matić i Mario Reljanović -pojašnjava autor izložbe Rok Glavan i dodaje da je postavka stigla u Muzej Jugoslavije zalaganjem Lazara Džamića.

Promo / Muzej Jugoslavije

Izložbu, koja je još jedan primer razvijene regionalne saradnje Muzeja Jugoslavije, ova ustanova kulture organizuje sa Institutom za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, a u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Tim Muzeja Jugoslavije svih prethodnih meseci ulaže maksimum svojih napora da kreira i prilagođava kao programe u fizičkom prostoru, koji se mogu sprovoditi uz poštovanje svih mera, tako i mnoštvo onlajn sadržaja, kako bi kontakt sa publikom ostao neprekinut. Tome svedoče i programi kojim je obeležen ovogodišnji Dan Muzeja.

– Drago nam je što ovaj niz završavamo otvaranjem gostujuće izložbe „Alan Ford trči počasni krug“ i što ćemo posetiocima moći da punudimo ovaj, za jugoslovensko kulturno nasleđe, značajan fenomen, i što upravo ovom izložbom, u svima teškoj godini, nastavljamo uspešnu regionalnu saradnju. Zahvaljujem onima bez kojih njena realizacija u ovim okolnostima ne bi bila moguća – izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Printscreen

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor knjige „Cvjećarnica u Kući cveća“, popularne studije o fenomenu uspeha stripa „Alan Ford“ u Jugoslaviji. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Kao što je gore pomenuto, u okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića, a biće održani i prateći programi.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Gotjeova ekstravagancija u Beogradu – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike