Nostalgija i Ginisova knjiga rekorda: Značajno priznanje za Jovu Radovanovića i „Sedmoricu mladih“

08.02.2021

10:00 >> 10:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Ansambl je 33 godine neprekidno svirao zajedno

Nostalgija i Ginisova knjiga rekorda: Značajno priznanje za Jovu Radovanovića i „Sedmoricu mladih“
Copyright ATA Images

Nagrada za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi „Sedmorica mladih“, sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine neprekidno svirao zajedno, saopštili su organizatori festivala.

Iako će kod najšire publike ostati upamćeni kao sigurno prvi SFRJ „show band“, odnosno ansambl koji pođednako uspešno izvodi veoma različite muzičke stilove, a čiji članovi pritom poseduju i evidentan komičarski talenat, „Sedmorica mladih“ su od početaka pa do prestanka rada, na ovim prostorima bili jedan od najuticajnijih promotera džeza i njemu srodnih stilova.

Ansambl je osnovan je 29. septembra 1959. godine. Prvu postavu su činili Zoran Zarije Raković (truba), Ljubiša Milić (trombon), Vladislav Vasilić (klarinet), Nebojša Dančević (klavir), Milutin Vasović (gitara), Ljubiša Stošić (bas) i Branislav Todorović (bubnjevi).

ATA Images/Antonio Ahel

Grupa je prvobitno nazvana „Beogradski diksilend ansambl“ što je i bio stil u kojem su u početku isključivo delovali, a o čemu svedoči i postava karakteristična za „diksilend“ sastave. Prvu svirku su imali u Domu omladine „Jurica Ribar“ i kao što je već rečeno njihova muzika se zasnivala prvenstveno na džezu i diksilendu.

Pročitajte još

Nastupali su širom Evrope i bili su prva estradna jugoslovenska grupa koja je imala turneju po Sovjetskom Savezu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike