Veličanstvena izložba u Narodnom muzeju posvećena jednom od najvećih umetnika 20. veka

13.02.2021

07:27 >> 10:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Današnja panorama Beograda je nezamisliva bez monumentalne skulpture Vožda Karađorđa koja krasi Vračarski plato, a koja je delo Sretena Stojanovića

Veličanstvena izložba u Narodnom muzeju posvećena jednom od najvećih umetnika 20. veka
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović otvorila je izložbu „Sreten Stojanović: Vrline karaktera i materijala“ u Narodnom muzeju, kojom ova važna ustanova kulture obeležava Dan državnosti Srbije.

Obradović je napomenula da joj je velika čast, jer otvara izložbu o radovima našeg proslavljenog akademika, vajara, akvareliste, crtača i pedagoga Sretena Stojanovića.

– Dela Sretena Stojanovića čine upečatljivi vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka. Stojanović je bio patriota, austrougarski sužanj, Mladobosanac… Današnja panorama Beograda je nezamisliva bez njegove monumentalne skulpture Vožda Karađorđa koja krasi Vračarski plato -kazala je Obradović.

Ministarka je istakla da svako ko se suoči sa veličanstvenom karijerom i sudbinom Sretena Stojanovića, mora dobro da promisli šta mu je činiti.

– Naša je misija da građanima, mladim ljudima i deci otvorimo vrata Narodnog muzeja i predstavimo im dela i živote različitih velikana srpske umetnosti. Izložba o radovima Sretena Stojanovića je prvi veliki događaj u Narodnom muzeju od početka pandemije i predstavlja novo poglavlje u našim životima – kazala je Obradović i dodala da su život i delo Stojanovića dokaz da upornost i posvećenost borbi za prave ciljeve jesu pravi putokaz ka uspehu.

Tanjug/Rade Prelić

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je na bogatu životnu i profesionalnu biografiju Sretena Stojanovića.

– Narodni muzej uvek nastoji da obeleži Dan državnosti Srbije na poseban način. Ove godine smo se odlučili za predstavljanje opusa Sretena Stojanovića čiji je životni put bio prožet slobodarskim duhom i patriotizmom. Studirao je u Beču i obavljao mnoge odgovorne dužnosti tokom svoje karijere, ali on je pre svega umetnik koji je svojim delom obeležio 20. vek. Svestran, širokih kreativnih mogućnosti, na umetničku scenu delovao je prvenstveno monumentalnim skulpturama, a potom i slikarstvom – istakla je Brešković.

Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Darko Tanasković je rekao da je teško zamisliti bolji i prikladniji način za obeležavanje Dana državnosti Srbije od izložbe o životu i delu Sretena Stojanovića u Narodnom muzeju.

– Naslov postavke izložbe „Vrline karaktera i materijala“ u velikoj meri dočarava odnos između istine i lepote. Legendarni direktor Narodnog muzeja Lazar Trifunović pišući svojevremeno o umetničkom udruženju „Oblik“, čiji je član bio Sreten Stojanović uvrstio je ovog velikog umetnika među najkonkretnije stvaraoce svoga doba. Istina i lepota su Lazaru Trifunoviću bile uvek na srcu – kazao je Tanasković.

Autorka izložbe Vera Grujić predstavila je opus umetnika čije skulpture čine upečatljiv vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka. Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako je upravo čovek i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja. Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode – nikad se ne ponavljajući.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Upamćen je kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i onih najbližih, članova porodice. Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obeležjima vrlina ovekovečenih ličnosti, tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje. Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva. Stvarao je svojim doživljajem i uzbuđenjem oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme. Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, Sreten Stojanović je bio umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju unoseći nezaobilaznu intimnu notu.

Pročitajte još

Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja, izložen je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i radovima iz privatnih kolekcija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike